Еврозоната: Ползи и недостатъци за България след приемането на еврото

https://mreja.bg/novini/evrozonata-polzi-i-nedostataci-za-balgariya-sled-priemaneto-na-evroto/106112 Mreja.bg
Еврозоната: Ползи и недостатъци за България след приемането на еврото


Не само недостатъци, но и  куп предимства има присъединяването ни към еврозоната


Страната ни вече официално е в чакалнята на еврозоната. На фона на това събитие въпросът с плюсовете и минусите от приемането на еврото стана все по-актуален. 


Най-рано след 3 години ще заменим лева с еврото, според действащите разпоредби.


Приемането на единната европейска валута има  някои безспорни предимства. Това ще доведе до понижаване на транзакционни и административни разходи и спестяване на средства за обмяна на левове в евро.


Означава и по-ниски лихви като очакванията са за постепенно понижение на лихвите по кредити, депозити и доходността по държавен дълг. 


Приемането на еврото означава и надзор върху българските банки и по-добра интеграция на европейския единен пазар. Това е изключително важно на фона на изчерпването на Фонда за гарантиране на влоговете при фалита на КТБ.


Друг плюс е, че България ще може да участва във вземането на решения от ЕЦБ. Участието ни в еврозоната ще съдейства за създаване на по-добър имидж пред чуждестранните инвеститори.


Недостатъците са свързани с инфлацията и очакваното повишение на цените. Възможни са и асиметрични шокове, които се получават при изкривяване на икономиката, предизвикано от някакво събитие.


Ще се повишат разходите за финансовия сектор, което е свързано със задължението на българските банки да плащат такси за надзора от ЕЦБ, пише webcafe.bg. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.