Евростат с интересна прогноза за жилищата у нас

https://mreja.bg/novini/evrostat-s-interesna-prognoza-za-zhilishtata-u-nas/105093 Mreja.bg
Евростат с интересна прогноза за жилищата у нас


Евростат с негативна прогноза за жилищата у нас. Европейската статистическа служба посочва, че 44% от българите живеят в пренаселени жилища, според данните за 2018 година. Според статистиката, българите не разполагат с достатъчен брой стаи за размера на домакинството си.


Страната ни се нарежда на второ място в ЕС след Румъния по този показател. В северната ни съседка това важи за 47% от местните жители.


В Латвия също е висок броят на домакинствата, обитаващи пренаселени жилища- 42%. В Хърватия техният дял възлиза на 41%. В Кипър са отчетени изключително ниски нива на този показател - едва 2%, докато в Ирландия тази стойност е 1%. 


 У нас тази тенденция се наблюдава и при 60% от чужденците, които не са граждани на страна членка на ЕС. Те също живеят в пренаселени жилища.


След това в класацията се нареждат Хърватия с 59%, Гърция с 55% и Италия с 54%. Най-ниските нива на този показател са отчетени в Малта (8%) и Кипър (5%). В Малта нито един чужденец, който идва от друга страна от съюза, не е живял в пренаселени домакинства, пише БЛИЦ, позовавайки се на investor.bg. 


България се нарежда сред страните с най-висока жилищна собственост в Евросъюза - 83,5% от сънародниците ни са обитавали собствено жилище през 2018 година. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.