Еврокомисар разкри премълчаваната истина за коронавируса

https://mreja.bg/novini/evrokomisar-razkri-premalchavanata-istina-za-koronavirusa/105249 Mreja.bg
Еврокомисар разкри премълчаваната истина за коронавируса


Бившият италиански премиер и европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони разкри премълчаваната истина за коронавируса. Той предупреди, че пандемията провокира разногласията около икономическата политика на Съюза и това може да доведе до края на европейския проект, предават световни агенции.


Той добави, че „коронаоблигациите“ никога няма да получат подкрепата на всички членове на еврозоната, а междувременно за Германия е жизнено необходимо постигането на споразумение с южните страни-членки, които се оказаха в най-неизгодна позиция от кризата с коронавируса.


 Джентилони заяви пред италианското Radio Capital, че ситуацията с коронавируса може да се отрази пагубно на европейския проект и в крайна сметка е възможно той да не може да бъде спасен.


Еврокомисарят припомни, че без Берлин в тази ситуация не може да бъде постигнат компромис.


Припомняме, че в четвъртък Германия и други северноевропейски страни-членки на ЕС отхвърлиха предложението за „коронаоблигации“, които трябва да бъдат издавани на името на еврозоната и ще се използват за събиране на дълговете между държавите-членки на зоната за единна валута.


Според италианеца, COVID-19 зарази Европа и с „бацила на разделението“. За него реакцията на Германия в тази ситуация е била напълно очаквана и той я определи като дългогодишна визия, която вече е научена наизуст, пише БЛИЦ, позовавайки се на Фокус.


Германия отдавна е против идеята за взаимен европейски дълг, който определя като инструмент от страна на задлъжнелите южняци да се възползват от ниските лихвени проценти.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.