Евродепутат: Ще получим 12 млрд. евро безвъзмездно от Европа!

https://mreja.bg/novini/evrodeputat-shte-poluchim-12-mlrd-evro-bezvazmezdno-ot-evropa/105592 Mreja.bg
Евродепутат: Ще получим 12 млрд. евро безвъзмездно от Европа!


Прогнозата на ЕК е, че страната ни ще може да тегли до 15 млрд. евро, ако имаме нужда след кризата с коронавируса, като ще трябва да върнем 3 млрд. Това каза в студиото на „Лице в лице“ евродепутатът Андрей Новаков, като така обори някои информации, че страната ни ще взима малко, а ще плаща повече.


Предвижда се бъдещият общ бюджет да съдържа фонд за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.


Няма шанс да внасяме повече, отколкото получаваме по Европейският фонд за възстановяване, каза още той.

За пръв път в историята ЕС тегли заем от 750 млрд. евро за подпомагане на страните след кризата с коронавируса, обясни Новаков.  


Освен това се очаква от европейския бюджет да получим с 10% повече, отколкото сме получавали, добави евродепутатът.


Тези заеми ще се изплашат до 2060 г., като е важно да помислим за внуците си и те да не остана вечните длъжници, добави той. 


Новаков уточни, че 500 млрд. ще са грантове, безвъзмездно финансиране за фирми, хора, региони, общини, кметове  и т.н. А 250 млрд. евро ще са заеми и колко ще се получава ще се преценява от потребности на страните членки.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.