Eurostat с добра икономическа новина за България и пандемията

https://mreja.bg/novini/eurostat-s-dobra-ikonomicheska-novina-za-balgariya-i-pandemiyata/105746 Mreja.bg
Eurostat с добра икономическа новина за България и пандемията


Един от бизнес секторите у нас не претърпя срив, въпреки пандемията

Пандемията удари повечето сектори у нас, без един. Той се размина с минимални загуби. Кризата, причинена от коронавируса, почти не се усети е един сектор у нас. Строителният бранш се размина без тежки сътресения от пандемията. Поне това показват данните на Eurostat за България за април месец тази година.


Според тях, отбелязаният спад в строителството е едва 0.7% през април спрямо месец март.


На годишна база спадът е в по-голяма стойност. Данните от проучването сочат, че той е в размер на 15%. Но за сметка на това се доближава до средното ниво за ЕС, което възлиза на 24%.


През месец април тази година е отчетен спад в строителството във всички европейски страни, за които се води статистика.


Резултатите показват интересна тенденция за страната ни - тя е една от малкото държави в ЕС, при които отчетеният месечен спад на строителството е под 1%.


Строителната продукция е с по-добри показатели единствено в Швеция. Там тя се е свила с по-малки темпове - едва 0.3% през април спрямо март 2020 година.


На месечна база за втори пореден месец Франция  отчита най-висок спад в строителството - 32.6%.


След нея в класацията се нареждат Испания - 26.3% и Словакия - 10%.


Франция е лидер в класацията на спад в строителството и на годишна база - 60.6%. След нея се нареждат Белгия (39%) и Испания (32.6%).


 Евростат отчита повишение на строителната активност в три страни -  Румъния (12.2%), Германия (0.9%) и Финландия (0.8%), пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.