Ето защо много млади хора изкарват коронавируса без симптоми - научното обяснение!

https://mreja.bg/novini/eto-zashto-mnogo-mladi-hora-izkarvat-koronavirusa-bez-simptomi-nauchnoto-obyasnenie/105418 Mreja.bg
Ето защо много млади хора изкарват коронавируса без симптоми - научното обяснение!


Британски генетици и техни колеги от Франция и САЩ откриха участък от в човешкия геном, управляващ активността на рецептора, който коронавирусът използва за проникване в клетките на белите дробове, се казва в публикация в електронната библиотека medRxiv.

Екип под ръководството на вирусолога Пол Кленърман от Оксфордския университет установи, че в 19-та хромозома съществува участък, който учените нарекоха региона IFNL. В него могат да се съдържат три различни вида мутации, които значително променят реакцията на организма при проникването на какъвто и да било вирус.


Една от тях значително понижава количеството на молекулите ACE2, които се изработват вследствие на проникването в клетките на белия дроб, докато другите две не представляват такова препятствие. Това се обяснява с факта, че при тези два "отпечатъка"на ДНК гена IFNL4 напълно се изключва и той не участва в борбата с вирусната инфекция.

Различията в степента на активност на ACE2 е свързана с мутациите в участъка IFNL и най-силно се проявява при младите хора. Тя почти не влияе на концентрацията на този белтък при по-възрастните болни. Поради тази причина много млади хора изкарват COVID-19 почти без симптоми, отбелязва БТА.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.