Ето коя ваксина у нас е напълно ефективна срещу новия щам на коронавируса

https://mreja.bg/novini/eto-koya-vaksina-u-nas-e-napalno-efektivna-sreshtu-noviya-shtam-na-koronavirusa/108024 Mreja.bg
Ето коя ваксина у нас е напълно ефективна срещу новия щам на коронавируса


Ето коя ваксина у нас е напълно ефективна срещу новия щам на коронавируса


Проучване, публикувано в събота от Университета на Алабама в Бирмингам (UAB), разкрива коя е най-ефективната ваксина срещи делта щама на корнавириуса, пише БЛИЦ, позовавайки се на "Труд".


Препаратът се предлага и у нас. Това е еднодозовата коронавирусна ваксина, произведена от "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), е 90% ефективна срещу Делта варианта на COVID-19.


Според експертите ваксината предизвиква наистина добър и дългосрочен имунитет, поне към момента.


"Изглежда, че е около 90% ефективна срещу варианта Делта, много подобно на ефективността на иРНК ваксините", каза д-р Джийн Марацо, директор на отдела за инфекциозни болести в UAB.


Той пояснява, че в момента няма достатъчно информация, показваща дали е необходима бустерна (допълнителна) доза от ваксината


Експертът поясни, че на теория това изглежда като добра идея. 


Той добави, че доколкото е известни няма недостатък за подобна бустерна доза, освен неудобството, страничните ефекти и, разбира се, цената, ако се налага да платим ваксината.


Но въпреки това той отказва да препоръча бустерна инжекция на фона на неравенството във ваксинацията по целия свят, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.