Ето колко пенсионери ще получат втората пенсия накуп

https://mreja.bg/novini/eto-kolko-pensioneri-shte-poluchat-vtorata-pensiya-nakup/107133 Mreja.bg
Ето колко пенсионери ще получат втората пенсия накуп


Ясно е колко пенсионерите с втора пенсия ще получат сумата накуп


Около 20% от първите пенсионери, които са родени след 1959 г. и имат участие във втория пенсионер стълб, ще получат парите си накуп.


Това е процентът на хората с по-малко от 900 лв. в партидите си.


Около 30% от първите пенсионери разполагат с достатъчно средства в партидите си, за да бъде тя пожизнена.


Според изчисленията размерът на пожизнената пенсия ще бъде между 45 лева и почти 200 лева като първи размер. Останалите пенсионери ще получат разсрочено парите си.


Това сочат данните, обявени от пенсионните дружества на заседание на парламентарната социална комисия. На второ четене бяха приети подобрения в законопроекта на управляващите за фазата на изплащане на втора пенсия.


Те предвиждат увеличение на кръга от наследници, които ще имат право да наследяват втората пенсия на починалия.
Това означава, че братя и сестри, както и наследници по завещание ще могат да наследяват парите от втория стълб, пише pariteni.bg.


Решено е да останат трите вида втора пенсия - пожизнена, разсрочена и еднократна. Условията за отпускането им не се променят.


Ново е условието за пожизнена  пенсия с гарантиран срок от 2 до 10 г. Разсрочена пенсия ще получат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си. За останалите парите ще бъдат изплатени накуп.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.