Ето какво трябва да знаят българите, решили да почиват в Гърция

https://mreja.bg/novini/eto-kakvo-tryabva-da-znayat-balgarite-reshili-da-pochivat-v-garciya/107828 Mreja.bg
Ето какво трябва да знаят българите, решили да почиват в Гърция


Ето какво трябва да знаят българите, решили да почиват в Гърция


Всички български граждани, влизащи на територията на Гърция, могат да представят и Цифров сертификат на ЕС за COVID-19.


Отпада и задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код. Това съобщиха от Министерство на външните работи на Република България.


Цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19.


Единственото условие за признаване на резултата от бърз тест, е той да е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС, който в случая на България се издава на сайта his.bg.


Сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19 са налични към този момент. През втората половина на юни ще  са налични документите за негативен тест за наличието на вирус.


Остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството и да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или с уверение за преболедуване или с уверение за положителна диагноза с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването.


За деца над 6-годишна възраст също важат тези изисквания.


На всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.