Ето какво трябва да знаете преди ваксинацията срещу Ковид-19!

https://mreja.bg/novini/eto-kakvo-tryabva-da-znaete-predi-vaksinaciyata-sreshtu-kovid-19/107210 Mreja.bg
Ето какво трябва да знаете преди ваксинацията срещу Ковид-19!


Вижте основните ключови стъпки и информация преди ваксинацията срещу коронавирус.


Стъпка №1: Как да запазим час за ваксина?


Вариантите са няколко:


През личния лекар - здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят.


През РЗИ - здравноНЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, ако звъннат в Регионалната здравна инспекция, отговаряща за техния град.


Чакане на опашки при определените пунктове - този вариант е и най-малко удобен, и най-малко препоръчителен, но въпреки това хората, които отидат на определените за ваксинация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.


През онлайн регистъра - тази възможност е все още предстояща. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронният регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация. 


Стъпка №2: Нужни ли са предварителни изследвания?


Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите, предава БНТ. 


Ако сте бременна или планирате бебе


Според Експертния съвет по Акушерство и гинекология бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани. Дамите, които планират да имат дете, също не трябва да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.Ако вече сте проявявали алергични реакции след поставяне на ваксина


Това би дало основание да се смята, че и ваксината против COVID-19 би довела до нежелана реакция. Всички притеснения относно алергии трябва да бъдат споделени с личния лекар преди да се вземе информирано решение за ваксината.Ако вече сте се срещали с вируса


Възможно е вече да имате антитела срещу COVID-19, дори без да сте разбрали, че сте прекарали заразата. Това най-добре може да покаже тестът за антитела. Преди ваксина не е задължително да се прави такъв, освен това цената за него се поема изцяло от пациента (в различните лаборатории варира между 20 и 30 лв.)


Д-р Георги Миндов, председателят на столичното сдружение на личните лекари, съветва хората, които смятат, че са прекарали вируса, да си направят тест за антитела.


Ако нямат антитела - специалистите съветват пациентът да вземе информирано решение дали да си постави ваксина.


Ако имат антитела - няма точно указание, което да казва в кои случаи и при какво количество антитела е добре да се изчака с ваксинацията.

Източник: https:mreja.bg


2 Коментара

Ernastmum

преди 1 месец

Kudos, Ample forum posts. best essay writing service reddit [url=https://essayservicehelp.com/]cv writing service[/url] best online essay writing service

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.