Ето какво предлага КНСБ за заплатите и данъците

https://mreja.bg/novini/eto-kakvo-predlaga-knsb-za-zaplatite-i-danacite/107859 Mreja.bg
Ето какво предлага КНСБ за заплатите и данъците


КНСБ с предложение мнималната заплата да се увеличи драстично


За поредно увеличение на минимална работна настоява КНСБ. Искането е през 2022 година тя да стане в размер на 764 лева, а средната заплата да се вдигне на 1729 лева.


От синдиката и този път лансират визията си за промени в данъчната система, изтъквайки, че нейната цел е постигане на по-голяма справедливост.


Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви на пресконференция днес, че данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава. Той добави, че в момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%.


И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.


КНСБ оправи и предложени за ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).


Сред пакета от предлаганите мерки са въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната, 15% данък върху доходите на физическите лица, 15% данък върху доходите на юридическите лица и намаляване на общата ставка на ДДС на 15%, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.