Епидемиологът Мира Кожухарова: Реагирахме пресилено, коронавирусът не е опасен!

https://mreja.bg/novini/epidemiologat-mira-kozhuharova-reagirahme-presileno-koronavirusat-ne-e-opasen/105687 Mreja.bg
Епидемиологът Мира Кожухарова: Реагирахме пресилено, коронавирусът не е опасен!


Развитието на епидемията от COVID-19, което целеше нашата здравна система, беше постигнато. Ние искахме заболеваемостта да върви плавно и продължително, без резки стойности. Това беше целта на противоепидемиологичните мерки. Затова не очаквам да има и пик на заболяването. Това заяви епидемиолога проф. Мира Кожухарова в предаването "Лице в лице" по БТВ.


По думите ѝ няма нещо особено обезпокоително. Тя уточни, че инфектиран не значи болен.


„Изолацията е изключително ефективен метод. Ако бяхме направени повече изследвания, болните щяха да са много повече, но такива са ни възможностите“, посочи лекарят. „Трябва да се научим да живеем с вируса“, смята епидемиолога. „Паниката е най-лошото от тази епидемия“, добави тя.

Проф. Кожухарова попита дали не бихме могли да въведем една извънредна неепидемична обстановка поне за месеците юли и август, тъй като след това идва грипна епидемия. Това ни поставя в условия на постоянна извънредна обстановка“, стана ясно от думите ѝ. Според нея е била пресилена световната реакция, а и българската във връзка със справянето с пандемията.


„Вирус съществува, но това не е особено опасна инфекция. Отначало искахме да го спрем, но това е невъзможно. Мерките по граничния контрол са безпредметни. Беше създадено усещане сред населението, че тази епидемия може да бъде спряна, но не е така, защото е въздушно-капкова. Тя може само да бъде забавена“, обясни експертът.


„Положителното от всичко това е, че повече хора се научиха да спазват по-добра лична хигиена. Появиха се много епидемиолози. Други положително резултати са, че здравната система беше подготвена да посрещне много по-вече болни, което не се случи“, заяви Мира Кожухарова.

Тя предупреди, че последиците от строгите мерките ще бъдат дългосрочни. „Не смея да гадая какви ще бъдат, но имам лошо предчувствие. Предстои да се правят анализи как хвърлянето на населението в паника ще се отрази на обществото. Това са проблеми, които имунитетът няма да реши. Може да има последствия върху младото поколение. Това са неща, които не трябваше да бъдат допускани“, алармира тя.


По отношение на маските, проф. Кожухарова заяви: „Когато човек не се чувства добре трябва да носи, за да се опита да предпази околните. Най-важно е да се пазят възрастните хора с хронични заболявания. вирусът ми е симпатичен с това, че заплашва само старите хора, но не и младите. Хората до 30 г. изкарват болестта без дори да разберат. Това е много добре. Най-тежките усложнения са грипните пневмонии. Това е тежко заболяване, не не е нещо специално“.


„Очаквам да има малки епидемиологични пикове, но не и голям пик“, прогнозира тя.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.