Епидемиолог със смразяваща прогноза за коронавируса у нас: Очаквам увеличение на смъртните случаи!

https://mreja.bg/novini/epidemiolog-sas-smrazyavashta-prognoza-za-koronavirusa-u-nas-ochakvam-uvelichenie-na-smartnite-sluchai/105778 Mreja.bg
Епидемиолог със смразяваща прогноза за коронавируса у нас: Очаквам увеличение на смъртните случаи!


Д-р Петър Марков направи смразяваща прогноза за ситуацията с коронавируса у нас


Епидемиологът д-р Петър Марков, който е и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина и е завършил докторска степен в Оксфордския университет, коментира ситуацията с коронавирус в страната.


Той е категоричен, че вече можем да говорим за втора вълна на коронавируса в България, която изисква мерки, за да бъде прекратена. Според него, степента на нарастване през толкова дълъг период от време не може да бъде обяснена с по-големия брой тестове.


Увеличението на броя на новорегистрираните случаи през последния месец се дължи на факта, че мерките са почти изоставени, убеден е експертът.


Той е на мнение, че при необходимост трябва да бъдат въведени допълнителни изисквания.


"Пълно изоставане на мерките не е препоръчително", заяви д-р Петър Марков.


"Виждаме навсякъде, където мерките се смекчат, че ситуацията се влошава... Носенето на маски в закрити пространства е важен начин за контролиране на инфекцията, а и лесен начин", споделя епидемиологът.


В ефира на БНР той заяви, че няма данни силата на вируса да е отслабнала, тъй като вирусите не функционират по този начин.


Експертът допълни, че вирусът циркулира и временното регистриране на по-малко случаи, е резултат от навременните мерки, които в момента са изоставени. 


"През следващите дни очаквам увеличаване на смъртните случаи", заяви д-р Марков.


Той съветва да се избягва струпването на хора, спазването на дистанция, носенето на маска, често миене на ръцете и дезинфекцирането им с гел.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.