Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие

https://mreja.bg/novini/emil-rozov-mnogo-obicha-riba-i-morski-darove-no-samo-ot-balgarskoto-chernomorie/87920 Mreja.bg
Емил Розов много обича риба и морски дарове, но само от Българското Черноморие


Кулинарството върви по бащина линия в семейството на едно от популярните и обичани лица на телевизията Емил Розов и се предава така вече трето поколение. “Баща ми готвеше много хубаво и почти не позволяваше на майка ми да влиза в кухнята. Същото се отнася и за мен и покойната ми съпруга. Аз основно готвех, че и пазарувах даже, защото смятам, че пазаруването също е изкуство и е много важно да знаеш какво ще сготвиш и съответно какво ще купиш, за да се получи вкусно. И сега синът ми продължава традицията, макар да е несемеен, но готви много хубаво”, разказва Розов и изразява съжаление, че наследникът му не се е насочил към кулинарната професия.

Телевизионерът би имал постоянно на трапезата си черноморска риба, ако има тази възможност. Леферът е любимата му. “Името ѝ означава “царска риба”, но задължително трябва да е черноморски лефер. Преди години мой колега, кореспондент в Париж, който знаеше моето отношение към хубавите риби - лефер и калкан, ме молеше няколко дни преди да си дойде, да му уредя 2-3 килца от тях”, разказва Розов.

Тъй като леферът е тлъста риба и се прави на скара, телевизионната легенда слага само девесил и лимон при приготвянето ѝ. Нищо друго, тъй като самата риба е нежна и чиста и няма нужда от други добавки.

“За разлика от калкана, който вече го правя с повече подправки”, уточнява той. Морските дарове са и любимите му неща за готвене - риба, калмари, октоподи, миди. Предпочита ги и за ядене, защото са най-полезни. Обича да си хапва и охлюви, но с тях трудно се разбират в кухнята.

“Пробвал съм два-три пъти да ги готвя и не се получи. Като си разхождах кучето преди време в едно паркче, и бяха наизлезли много охлюви. Консумирал съм многократно и ги харесвам. Реших, че какъв е проблемът и аз да ги сготвя. И ги пробвах, и ги варих, след това ги пекох, после се опитах по някакъв начин да ги панирам и не се получи. И си казах: “Човек не трябва да прави това, което не знае, защото резултатът е крайно отрицателен”, обяснява Розов. А първите си кулинарни опити и издънки той прави като съвсем малък - още 8-9-годишен.

“Аз от малък съм самостоятелен, още на детска градина си ходех сам. Реших да правя някаква картофена яхния и тръгнах да чета готварска книга. Пропуснал съм обаче, че там пише да се варят 25 мин на бавен огън. Пуснал съм котлона на макс и съм отишъл да си играя. А когато се върнах, тенджерата беше изгоряла, таванът - опушен, започна едно чистене нашите да не разберат. Обаче разбраха, изядох един хубав бой и научих първия важен урок, че трябва много внимателно да следваш указанията и инструкциите”, спомня си телевизионерът. Бамята пък може да я готви много добре, но не обича да я хапва. Изключение прави само когато приготвя гювеч.

“Там просто по принуда едва ли не съм се настроил, че трябва да сложа чушка, домат, картоф и бамя. Иначе не можеш да ме накараш и насила да ям отделно бамя”, казва той. Навремето не обичал и синьо сирене, но сега го обожава.

А любимата си рецепта - паламуд по черноморски (виж карето), Емил Розов научава от един риболовец от Южното Черноморие - “бате Гошо от село Лозенец - ако чете тези редове, пращам му много поздрави от мен”, казва с усмивка телевизионерът, но държи да отбележи, че черноморският паламуд е най-вкусен, защото Черно море е най-слабо солено. Този, който в момента се намира по пазарите и магазините, също е черноморски, но от Турция и затова Розов препоръчва да правим рецептата му след октомври, когато излиза пресният български паламуд. Той обича да похапва любимия си паламуд по черноморски на малки порции върху препечена филийка с лимон.

“Така приготвена, “изпива” големи количества водка”, уточнява Розов и допълва, че черпи с нея само близки приятели като деликатес.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА 

Паламуд по черноморски

Продукти

1 средно голям черноморски

паламуд - 700-800 г

1 л олио

Начин на приготвяне

Изчистваме много хубаво паламуда, измиваме го и по посоляваме обилно с морска сол.

Изплакваме го, след като е престоял 24 часа в морската сол.

Слагаме го под наклон, за да изтече каквото е останало от водата, и я режем на филии.

Вземаме буркан от компот и редим в буркана: ред риба, дафинов лист, черен пипер. Така, докато остане един пръст до гърлото на буркана.

Кипваме олиото, оставяме го да изстине и заливаме рибата в буркана, така че да покрие с половин пръст паламуда в него.Слагаме марля върху буркана и го поставяме на проветриво място за 20 дни.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.