Eксперти от имотния бранш обявиха изненадващи данни

https://mreja.bg/novini/eksperti-ot-imotniya-bransh-obyaviha-iznenadvashti-danni/106128 Mreja.bg
Eксперти от имотния бранш обявиха изненадващи данни


Експерти обявиха изненадващи данни за случващото се на имотния пазар

Въпреки коронакризата на пазара на имоти се случва нещо нетипично. Експерти в бранша отчитат ръст в цените на жилищата не само в София, но и в големите градове в страната. Спрямо 2019 г. цените на имотите в София бележат увеличение с 5%. Средната продажна цена възлиза на 1176 евро/кв.м.


Докторски паметник остава най-скъпата локация в столицата. Там цените са средно 2464 евро за кв.м. Най-евтино жилище в София може да бъде купено в кварталите "Обеля" и "Модерно предградие", където средната цена е 800-850 евро за кв.м.


Това отчитат данните от анализ на сектора на недвижимите имоти през първото полугодие на 2020 г.,, който е изготвен от екип на Райфайзенбанк и партньора на банката Bulgarian Properties/. Проучването е на база индексите PSPI.


Средната цена на имотите в Бургас възлиза на 880 евро/кв.м. В морския град е отбелязан ръст от 1.92% спрямо 2019 г. Във Варна средната цена е 852 евро кв.м. (ръст в размер на 1.88%), а в Пловдив 795 евро/кв.м. (ръст от 3.85%). Най-евтино жилище у нас може да се купи в Кюстендил – 377 евро/ кв.м. и Видин – 330 евро/кв.м.


През последните няколко години коефициентът на достъпност запазва устойчиви нива. Този показател показва колко средни заплати са нужни за закупуването на 1 кв. м. жилищна площ.


Експертите отчитат, че след извънредното положение пазарът на жилищни имоти в страната се възстановява сравнително устойчиво. Тогава се изповядваха много малко сделки, а банките преразглеждаха рисковите си политики. През този период потребители предпочитаха да задържаха разходите си поради опасения от развитието на пандемията и притесненията за икономическото си бъдеще.
 


Според Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк, този ценови ръст се дължи на показателите от първото тримесечие преди въвеждането на извънредното положение.


 


Той е на мнение, че негативното влияние на кризата върху пазара на имоти ще се усети по-късно, пише Pariteni.bg.
 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.