Експерт с тревожна прогноза за новия щам на коронавируса у нас

https://mreja.bg/novini/ekspert-s-trevozhna-prognoza-za-noviya-shtam-na-koronavirusa-u-nas/107095 Mreja.bg
Експерт с тревожна прогноза за новия щам на коронавируса у нас


Експерт направи кошмарна прогноза за новия щам на коронавируса


Проф. Нели Корсун, която е завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести, коментира в ефира на БНР, че британският щам на коронавируса циркулира в страната. Тя заяви, че това няма връзка с други държави. 


Проф. Корсун обясни, че прави този извод на база изследваните проби, които са се оказали положителни за този щам. Тя поясни, че само един от носителите на коронавируса се е завърнал от чужбина.


Експертът посочи, че от южноафриканската и бразилската мутация няма регистрирани случаи, а от британския вариант на вируса има 33 потвърдени случая в България.


Очакването ѝ е, че след няколко седмици ще има широко разпространение в страната на тази по-заразна форма на вируса:


Тя заяви, че едни от мутациите правят вируса по-заразен. В случая той се размножава по-бързо и се излъчва в по-големи количества. Друг вид мутации правят вируса по-нечувствителен към антителата, изработени от организма при преболедуване или след ваксинация.


Проф. Корсун не изключва вероятността за повторни инфекции при хора, които са преболедували. Според нея е възможна намалена ефективност на ваксините.


От думите на експерта става ясно, че ваксините запазват в значителна степен своята ефективност и ваксинираното лице е предпазено от тежка форма на заболяването, пише БЛИЦ.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.