Eксперт разкри "подводните камъни" при инвестиция във физическо злато

https://mreja.bg/novini/ekspert-razkri-podvodnite-kamani-pri-investiciya-vav-fizichesko-zlato/105447 Mreja.bg
Eксперт разкри "подводните камъни" при инвестиция във физическо злато


Злато остава убежище за инвеститорите и по време на криза

Коронакризаната не само блокира световната икономика, но и обърка инвеститорите и накара хората със спестявания да започнат да се притесняват за парите си. Ситуацията създаде условия за заформяне на същинска истерия покрай инвестицията в злато.


Изпълнителният директор за страната ни на британския брокер Admiral Markets - Стефан Георгиев даде важни насоки, свързани с този вид инвестиция. В интервю за infostock.bg той заяви, че спестяванията в банки са губеща форма на инвестиция. И поясни, че това се дължи на нулевите лихви и доста по-високата от тях инфлация, като кризата с коронавируса ще доведе единствено до влошаване на ситуацията около банковите депозити.


Георгиев е категоричен, че златото винаги е било актив убежище по време на криза и обясни това със способността на метала да съхранява стойност. Експертът допълни, че има няколко начина за сдобиване с метала - инвестиция във физическо злато, Договори за разлика (ДЗР) върху индексно търгувани фондове, подкрепени от физическо злато, фючърси, акции на миннодобивни компании и др. Но съветва купувачите да бъдат внимателни с подводните камъни.


В интервюто си брокерът даде за пример Австралийското кенгуру, което се продава на цена от 3 577 лева при един от най-големите търговци у нас. Но същият този търговец го изкушува за 2 894 лева. Това означава загуба от 19% още в момента на инвестицията.


Георгиев е категоричен, че вместо инвестиция във физическото злато, ETF-те са по-добър вариант, тъй като те могат да бъдат закупени като акции на фондова борса. Те позволяват избягване на разходите и неудобствата от надценките, както и разходите, свързани със съхранение и рисковете за сигурността на физическото злато.0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.