Експерт от БАН с важно предупреждение за маските

https://mreja.bg/novini/ekspert-ot-ban-s-vazhno-preduprezhdenie-za-maskite/107089 Mreja.bg
Експерт от БАН с важно предупреждение за маските


Експерт от БАН с важно предупреждение за маските


Експерт от БАН проф. Пенка Петрова от Института по микробиология заяви, че шаловете и шлемовете не предпазват от заразяване с коронавирус, ако не са комбинирани с маски.


Пред Радио София тя коментира разпоредбата от 1 февруари, според която хората задължително трябва да ползват маски на закрито. Всички, които продължават да се пазят с шлемове, шалове и кърпи, подлежат на санкции.


Петрова припомни, че новите препоръчителни маски са висок клас – т.нар. FFP-2 и FFP-3 и досега са били използвани от медицинския персонал.


Изискването всички да ползват по-сигурни маски е във връзка с новите щамове на вируса, които са и по-заразни, поясни проф. Петрова.


Тя добави, че тези маски са особено препоръчителни за обществения транспорт и места, където се събират много хора и се получава по-висока концентрация на вирусната среда.


Експертът обясни, че текстилните маски не предпазват достатъчно и припомни, че FFP-2 са еднократни, но издържат повече часове от обикновените медицински маски. В случая непременно трябва да уплътняваме лентата около носа.


Петрова препоръчва в края на деня да изхвърляме ползваната маска. Тя припомни, че след изпиране нейната защита намалява значително.


Експертът е на мнение, че скоро ще се види ефектът след ваксинацията в Израел и още много българи ще поискат да се имунизират.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.