Експерт направи прогноза за цените на лекарствата

https://mreja.bg/novini/ekspert-napravi-prognoza-za-cenite-na-lekarstvata/107757 Mreja.bg
Експерт направи прогноза за цените на лекарствата


Експерт отговори на въпроса дали се чаква поскъпване на лекарствата

Ето какво е мнението на експерта относно цените на лекарствата.


На фона на глобална тенденция за поскъпване на суровините за лекарства, породена от задаващата се икономическа криза, не се очаква поскъпване на цената на лекарствата и у нас. Това е мнението на експерта Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика, който гостува в сутрешния блок на Нова тв.


Въпреки тези тенденции, поскъпване на лекарствата не се очаква.


Експертът заяви, че в последната година производителите са компенсирали цените в свой ущърб.


"В момента вървят обсъждания с ЕК да има данъчна дерегулация, за да продължат тези лекарства да са достатъчно достъпни за гражданите. Идеята е да се олекоти тази тежест от производителите и гражданите да получават лекарствата на същата цена, на която са ги получавали”, заяви още Шарков.


Той коментира още, че след последната икономическа криза и въведените тогава регулации, колебания в цените на лекарствата не може да има.


Експертът поясни, че лекарствата без рецепта имат таван на цените, лекарствата с рецепта, които не се заплащат от Касата, имат пределна цена, а лекарствата, заплащани от Касата, са ценово реферирани с 10 други държави от ЕС. Той допълни, че най-ниската цена се избира за България, пише Pariteni.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.