Ексклузивно! Вижте как Борислав Белазелков отговаря на въпросите на “Свободно слово” пред конституционната комисия в НС (ВИДЕО)

https://mreja.bg/novini/ekskluzivno-vizhte-kak-borislav-belazelkov-otgovarya-na-vaprosite-na-svobodno-slovo-pred-konstitucionnata-komisiya-v-ns-video-3/125578 Mreja.bg
Ексклузивно! Вижте как Борислав Белазелков отговаря на въпросите на “Свободно слово” пред конституционната комисия в НС (ВИДЕО)

Въпросите, зададени от журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева по реда на т.3, 4 и 5 от Решението

за приемане на Процедурни правила за предлагането представянето и публичното изслушване на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание (обнародвани в ДВ на 12.12.2023 г.), послужиха за основа на дебата в Комисията по конституционни въпроси, където Борислав Белазелков бе изслушан от депутатите часове преди кандидатурата му да бъде гласувана в пленарна зала.

 

Темите, които “Свободно слово” постави във фокуса на общественото внимание бяха свързани с еднополовите бракове и Частните съдебни изпълнители. Все въпроси, свързани както с личната биография на номинирания от ПП-ДБ Белазелков, така и с вижданията на водещи фигури от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” по тях.

 

На въпрос дали подкрепя еднополовите двойки, Белазелков отговори така: 

"Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян като еднополова двойка. Неслучайно няма религия, която да го позволява, вероятно има сатанински ритуали, които се извършват там. Гражданският брак е сделка, законодателят да реши какво ще прави със сделките".

 

Попитан дали ПП-ДБ са му поставили условие за легализиране на гей браковете, той посочи и че "този въпрос въобще не е обсъждан". 

Белазелков беше попитан и за Истанбулската конвенция. Според него процедура за преразглеждане на решенията на КС няма, те обаче не били 10-те Божи заповеди, подлежали на корекция и той можел да отстъпи от практиката си. "Ако Народното събрание реши да приеме нещо като тази конвенция, тогава КС ще каже какво мисли. Какво е мислил някога, е друг въпрос", с което остави широко отворена вратата пред бъдещи опити да се легализират хомосексуалните отношения, макар и под формата “на сделка”, както самият той се изрази.

 

По отношение на това какъв хонорар е взимал за обучението на нотариуси през 2015 г. през Министерството на правосъдието кандидатът за конституционен съдия отвърна, че не помни, но „има данъчна декларация и може да се провери“.

 

Какво още каза Борислав Белазелков, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.