Ексклузивно! Служебният кабинет "Главчев" встъпи в длъжност. Румен Радев насрочи избори "2 в 1" за 9 юни! (ВИДЕО)

Правителството на Денков се провали заради властолюбие и корист, коментира президентът

https://mreja.bg/novini/ekskluzivno-sluzhebniyat-kabinet-glavchev-vstapi-v-dlazhnost-rumen-radev-nasrochi-izbori-2-v-1-za-9-yuni-video/131321 Mreja.bg
Ексклузивно! Служебният кабинет "Главчев" встъпи в длъжност. Румен Радев насрочи избори "2 в 1" за 9 юни! (ВИДЕО)

Правителството на Денков се провали заради властолюбие и корист, коментира президентът

"До изборите България ще се управлява от министър-председателя Димитър Главчев, който беше назначен по новите конституционни правила. Аз в това служебно правителство, за разлика от досегашните, по никакъв начин не съм се бъркал в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия" - това заяви пред журналисти в парламента президентът Румен Радев преди да влезе в пленарната зала, където служебните министри положиха клетва. 

 

Президентът припомни какво е довело до разпада на настоящото правителство и поредните предсрочни избори:  

 

"Спомняте си, че призовах г-н Денков преди 10 месеца, когато му връчвах мандата, да не го реализира, заради антидемократичните заявки в запис на заседанието на ПП. Въпреки това правителство беше създадено. То се провали заради властолюбие и корист.".

 

Радев подчерта, че не носи отговорност за настоящото служебно правителство.

 

"Междувременно страната ще се управлява от правителство начело г-н Димитър Главчев и нека да е ясно - този служебен кабинет за първи път се създава по новите положения от Конституцията. За разлика от всички служебни правителства до момента, в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия". 

 

"Да не издавам указа или да махна определени имена би означавало да наруша промените в Конституцията", коментира Радев и посочи, че тези, които са писали новите правила, не ги познават.

 

Според Радев е странно, че призивите към него той да махне Калин Стоянов като вътрешен министър идват от партиите, които приеха тези промени в конституцията. Президентът заяви, че ако той е трябвало да назначава служебното правителство, нямало да го остави, нито пък на мястото на досегашния премиер Николай Денков щял да го назначи. 

 

"Ще използвам доводите, с които ПП-ДБ миналата година настояваха да освободя с указ главния секретар на МВР Петър Тодоров. Доводите бяха, че съгласно Конституцията МС е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, а не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната".

 

Той окачестви като недопустимо поведението на главния секретар на МВР Живко Коцев и връзките му с обвинени за контрабанда. "Ако е имало натиск върху главния секретар на МВР, да се провери дали е свързан с контрабандата. Колкото и Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов да си затварят очите за фактите около главния секретар на МВР Живко Коцев, престижът за ведомството е накърнен. Връзки между главния секретар на МВР и контрабандисти е подигравка с държавността... Какъв главен секретар си, ако не знаеш от кого получаваш скъпи подаръци и влизаш гол в сауната!", попита риторично Радев.  

 

В заключение той поздрави директора на ДАНС Пламен Тончев за смелостта "да бръкнат в най-високите управленски нива" и за разкритата схема. "Какво щеше да стане, ако бях послушал призивите на кабинета "Денков" да сменя председателя на ДАНС", попита Радев.

 

Какво още каза президента Румен Радев, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.