Еднократна помощ от 375 лева: На кои семейства ще бъде отпусната?

https://mreja.bg/novini/ednokratna-pomosht-ot-375-leva-na-koi-semeystva-shte-bade-otpusnata/105438 Mreja.bg
Еднократна помощ от 375 лева: На кои семейства ще бъде отпусната?


Семействата с деца ще могат да се възползват от еднократна помощ, ако отговарят на някои критерии


Еднократна помощ в размер на 375 лева ще бъде отпусната с цел намаляване на негативните последици от извънредното положение върху семействата с деца.


Достъп до нея ще имат само семействата, които отговарят на определени критерии.


Целевата финансова подкрепа е предназначена за родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години, както и за семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право да получават обезщетение за безработица.


Кандидатстването по новите критерии започва от утре - 5 май.


Семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта, двамата или единият от родителите нямат право да ползват платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи, ще са с предимство.Това важи и за самотните родители.


Задължително е семействата да не са получавали помощ на същото основание през 2020 година. Те трябва да нямат и доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др.


Друго условие е родителите да не са включени в схемата за компенсации за запазване на работните места, известна като 60/40, а доходът на член от семейството да е до 610 лв.


Двамата родители или самотният родител трябва да се осигурявали по реда на Кодекса за социално осигуряване в последните 6 месеца. Това не важи за безработните родители, които нямат право на обезщетение за безработица.


Семейства, в които единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност или за отглеждане на дете между 1 и 2 години, както и пенсия (изключение прави социална пенсия за инвалидност), са с предимство.


Има изискване и за децата в семейството. Те трябва да са посещавали детска ясла, детска градина или училище преди 13 март 2020 г. Доброволни приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето, също могат да се възползват от помощта, ако отговарят на критериите за получаването й, пише news.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.