DW алармира за задаващ се нов мор

https://mreja.bg/novini/dw-alarmira-za-zadavasht-se-nov-mor/105443 Mreja.bg
DW алармира за задаващ се нов мор


Изглежда изпитанията няма да имат край


DW алармира, че се задава нов мор.


 


Въпреки всичко случващо се, лятото наближава, а с него вероятно ще дойде и поредната порция рекордни жеги в Европа.


 


Какви допълнителни проблеми биха причинили те? Така започва анализ на "Дойче Веле" (DW) на тема "Коронавирус и жега: какво ще е лятото в Европа?".


 


Слънцето приятно напича от безоблачното небе, природата буйно цъфти: на много места в Европа пролетта е направо приказна. На обратното мнение обаче са фермерите, които се молят за дъжд. Сушата тази пролет заплашва цялата реколта - един нов проблем за Европа, отвъд пандемията. В момента за него не се говори толкова много.


 


Германските фермери пък са изключително разтревожени от липсата на сезонни работници. За никого не е тайна, че хората не пътуват заради затворените граници. Коронавирусът засенчва всички други тревоги, включително и основателните опасения за бъдещето на климата, които не толкова отдавна се материализираха в истински природни катастрофи в Бразилия и Австралия. На ръба на сушата Андреас Бекер от Германската метеорологична служба припомня, че януари бе много топъл, а и той, и март – твърде сухи.


 


През февруари пък паднаха много валежи, които поне отчасти компенсираха загубите на влага в почвата. Почвеният слой от 20 до 50 сантиметра, който е важен за културните насаждения, досега се възстановява от рекордните летни жеги през двете последни години по-добре, отколкото слоевете до два метра дълбочина, които пък са важни за дърветата, обяснява Бекер.


 


А положението допълнително се влошава от сушавия месец март. Според Бекер, влажността на почвата в Германия е 50 до 75 процента по-ниска от обичайната, а това е на ръба на сушата.


 


Метеорологът Андреас Маркс от Лайпциг добавя, че през последните три години от недостиг на валежи страдат както цяла Северна Германия, така и части от Полша, Украйна, Беларус, Русия и Румъния.


 


Какво лято ни чака?


Специалистите се въздържат от прогнози за приближаващото лято. Те припомнят, че дори предвижданията за една-две седмици напред не са толкова сигурни. Бекер и Маркс посочват нещо важно: заради планините, моретата и Атлантическия океан времето в Европа е по-трудно предсказуемо в сравнение с Австралия, например, която отвсякъде е заобиколена с вода.


Но и двамата са на мнението, че и тази година лятото ще е по-горещо от обичайното.


 


Маркс смята, че в разгара на лятото в Европа ще бъде не само горещо, но и сухо. Той припомня, че през последните две лета броят на горещите дни в Германия се е увеличил три до четири пъти, а това води до сериозни последици както в селското стопанство, така и в здравеопазването.


 


Ако предпазливите прогнози на метеоролозите се окажат близо до истината, през лятото европейците ще страдат не само от ограниченията заради коронавируса, но и от трайни горещини. И отново най-застрашена е същата рискова група, както при пандемията: възрастните хора, които много по-трудно понасят жегите.


 


Да не говорим за един съвсем банален детайл – когато е горещо, предпазните маски са особено неприятни. Влажността на почвата в Германия е 50 до 75 процента по-ниска от обичайната, а това е на ръба на сушата. Жегите и сушата освен това водят до горски пожари, от които възникват облаци от пушек.


 


За хора, чиито организми се борят срещу коронавируса, пушекът натоварва допълнително и без това измъчените бели дробове. Е, поне пожари като австралийските в Европа едва ли ще има, благодарение на различния климат и на Атлантическия океан, успокояващо обобщава Бекер, пише blitz.bg.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.