Два квартала в Перник на протест срещу незаконно сметище, заплашват да блокират пътища

https://mreja.bg/novini/dva-kvartala-v-pernik-na-protest-sreshtu-nezakonno-smetishte-zaplashvat-da-blokirat-patishta-4/110535 Mreja.bg
Два квартала в Перник на протест срещу незаконно сметище, заплашват да блокират пътища

Десетки се събраха на протест срещу на незаконното сметище между кварталите „Мошино“ и „Тева“ в Перник, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

 

Проблемът с незаконното сметище е от години, а това е поредният протест, на който излязоха да изразят недоволството си жителите на „Тева“ и множество сдружения и организации. Години наред живущите там се оплакват от лоша миризма в кварталите им, създаване на опасност от разнасяне на болести, заплаха от екокатастрофа. Там най-редовно се изхвърлят всякакви отпадъци - строителни материали, дивани, печки, бойлери и какво ли не.

 

Жителите на "Тева" и "Мошино" се разхождат често с деца и домашни любимци сред природата, но увеличаващите се боклуци с всеки изминал ден, ги карат понякога да стигат и до саморазправа с прииждащите хора, хвърлящи отпадъците си.

 

Симона Петрова, координатор на партия „Български гласъ“ заяви пред БГНЕС, че при тях са постъпили редица сигнали за незаконното сметище. „Уж беше почистено, но заснехме купчини боклук, предимно строителни отпадъци. Миризмата е отвратителна. Хората са подавали сигнали, но решение на проблема до момента няма“, обясни Петрова.

 

До кмета на Перник е внесено уведомление и отворено писмо, с копие до Общинския съвет на град Перник, за установяване собствеността на терена и фирмата, която отговаря за почистването в района.

 

В писмото си от партията „Български гласъ“ заявяват, че очакват от кмета на Перник да извърши необходимото за разрешаване на проблема с незаконното сметище. „Причината да ви пишем е складиране на боклуци на незаконното сметище и за наше огромно съжаление продължаващото складиране на боклуци. Желанието ни е да бъде ликвидирано незаконното сметище и сведена до минимум възможността за подобни незаконни сметища, които стават честа практика. Разбира се, причините, които карат хората да изхвърлят боклуците си на неоторизирани места, са разнородни, но вие може да намалите възможността чрез хората и механизмите, с които разполагате в община Перник. Очакваме отговор на въпросите: Теренът на незаконното сметище общински ли е? Коя е фирмата, която отговаря за сметосъбирането в района на незаконното сметище? Има ли училище в района на незаконното сметище? Минава ли в близост до незаконното сметище водопровод за питейна вода? При желание от ваша страна може да инициирате кръгла маса, обществена дискусия, електронна анкета или всякаква друга форма на обществен дебат, която ще даде възможност на перничани да изразят мнението си. Като жители на този град и още повече такива, които в известна степен определят съдбата на гражданите му, вярваме, че един от приоритетите ви е грижата за здравето ни! Надяваме се, обръщайки нужното внимание на нашето отворено писмо, да ни уверите в това!, завършва писмото на партия „Български гласъ“.

 

Жителите на „Тева“ и „Мошино“ са категорични, че няма да отстъпят, докато не се разреши проблемът.

 

От своя страна Георги Попов, председател на ПП „Български гласъ“ заяви, че днес всички имат късмет, че духа вятър, иначе смрадта, която се разнася е невероятна и се разнася още от Перник. Резултатът от многобройните сигнали е, че дойде един булдозер, разбута боклуците и ако това е добре свършена работа, здраве му кажи, каза Попов. Боклуците бяха на камари и ги разбутаха и изнесоха, уточни той. Някой не си върши работата, няма охрана, вечер след 19 ч. тук се събират глутници кучета. Има безхаберие, нашата държава не е завладяна само от политическа мафия, но и от безхаберници. Трябва да се наложат административни мерки, това не изисква много време, просто някой трябва да си свърши работата, подчерта Попов.

 

Може да прибегнем до гражданско неподчинение, ако никой не обърне внимание и това продължи, може да се стигне и до там, каза Попов. Протестиращите бяха изненадани, че няма представители на общината, тъй като те са уведомени за днешния протест. Явно не искат да се показват пред гражданите, ние щяхме да им зададем въпроси, посочи и Симона Петрова, координатор на ПП „Български гласъ“.

 

Протестиращите заплашиха, че ако не се реши проблемът, ще прибегнат до блокиране на пътища.

Източник: bgnes.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.