Дупнишко село е без вода близо 2 месеца

https://mreja.bg/novini/dupnishko-selo-e-bez-voda-blizo-2-meseca/85863 Mreja.bg
Дупнишко село е без вода близо 2 месеца


Дупнишкото село Баланово от близо 2 месеца е на режим, съобщи Нова. Водата идва много рядко, а когато това се случи, е мътна и видимо негодна за пиене. Всеки се спасява с бутилки и бидони. Защото друг начин за осигуряване на вода няма. 

"Четвърти ден горе нямаме на чешмите капка вода, тече по малко сутринта, в 6 и половина съм ги пълнила пет туби и спира. Нагоре през целия ден няма никаква вода", каза Райка Павлова, собственик на заведение.

Райка вече се е научила как да пуска пералнята в условията на режим. Методи Стоименов, човек с увреждания, е принуден  през няколко дни да носи тежки туби в инвалидната си количка. Мъжът живее сам и за да не умре от жажда разчита на хора около себе си.

"11 кила е тубата - препасвам я, връзвам я. Изкарам един-два дена и идем при Райка, моля се за вода. С тая вода е направо сме ужас", казва Стоименов.

Кметът на селото Явор Митов от седмици насам не може да обясни на жителите кога ще се реши проблемът.

"Вече не ми се идва и на работа, само ме срещат стотици и ме питат какво става с водата. Имаме ВиК, което не знам дали работи, но щом не могат да оправят проблема, значи е неработещо", заяви кметът на село Баланово - Явор Митов.

Експертите на ВиК казват, че  причината е в селото и повече в поливките в градините. Водата е само за питейно-битови нужди, те плачат, че градините им изсъхнаха, затова я търсят тая вода, добави техническият ръководител на ВиК - Атанас Бельов.

От ВиК се заканват в близките дни да започнат акция срещу всички, които поливат градините си и харчат водата от резервоарите.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.