Драстичен скок на смъртните случаи от ракови заболявания в една от 28-те области в България

https://mreja.bg/novini/drastichen-skok-na-smartnite-sluchai-ot-rakovi-zabolyavaniya-v-edna-ot-28-te-oblasti-v-balgariya/104917 Mreja.bg
Драстичен скок на смъртните случаи от ракови заболявания в една от 28-те области в България


Драстичен скок на смъртните случаи от ракови заболявания в една от 28-те области в България


Областта се нарежда на второ място по смъртност в резултат на онкологични заболявания


Оказва се, че смъртността в резултат на онкологични заболявания, е в пъти по-голяма в една от 28-те области в България в сравнение с останалите.


 



















През 2019 г. от рак в област Смолян, са заболели 2018 човека, а общият брой регистрирани болни е 5360. Шокиращите цифри бяха изнесени от РЗИ-Смолян по повод на световния ден за борба с рака 4 февруари.


 


Смъртността в региона е 303,7 на 100 000 население и е значително по-висока от средната за страната, която е 248,6 на 100 000 население.



Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология в областта. Според специалистите това най-вероятно се дължи на късното откриване на болестта, основно заради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ.



Относителният дял на смъртните случаи от злокачествени заболявания в област Смолян е 19,4%. Това я нарежда на второ място след смъртността от сърдечно-съдови болести, които са бич за населението в цялата страна.



Злокачествените заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб. Всяка година от тях умират 9.6 млн. души, а експертите прогнозират, че до 2030 г. този брой ще нарасне до 13 млн. души. По данни на Националния статистически институт (НСИ), в България ракът отнема живота на повече от 17 хил. души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простата, дебелото и правото черво, отчитат още здравните експерти.



РЗИ-Смолян отбелязва Световния ден за борба с рака с информационен материал за намаляване на личния риск от тежкото заболяване. Специално изготвена брошура се разпространява в областта, като в нея специалистите са се погрижили да информират населението как да се намали рискът от заболяването и как то може да се открие навреме.


Източник: https:www.smolyan.bgvesti.net


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.