ДПС призова спецчасти да се включат в отстрелването на дивите свине

https://mreja.bg/novini/dps-prizova-specchasti-da-se-vklyuchat-v-otstrelvaneto-na-divite-svine/86170 Mreja.bg
ДПС призова спецчасти да се включат в отстрелването на дивите свине


„Всички мерки, които взеха управляващите досега, са неадекватни, хаотични, закъснели и некоординирани. Институциите в България не сработиха в тази критична ситуация“. Така заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделие и депутат от ДПС Бюрхан Абазов коментира мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете, предаде  БГНЕС.

„Ако ние не вземем мерки като за извънредна ситуация, като във военно положение, имам съмнение, че заразата ще се разпространи“, смята Абазов.

За пример той даде Чехия, където беше констатирано огнище на болестта, но тя се пребори изцяло с нея, а изследванията през последните 6 месеца не показват наличие на вируса. „Тук трябва да направим като в Чехия, а не да откриваме топлата вода. Първо – чехите обявиха с ясен глас, че държавата ще избие всички прасета „заден двор“ и ще обезщети всички стопани, без значение дали са регистрирани или не“, обясни депутатът. Той обяви като „самоубийство“ позицията българското земеделско министерство да обезщети единствено регистрираните животновъди, защото според него нерегистрираните ще се опитат да скрият своите животни.

„Втората причина са дивите прасета в горите. При нас ангажимента да се намали популацията им го прехвърлихме да ловните дружинки. Те няма да я свършат тази работа. Как е направено в Чехия – спецчасти, елитен корпус, снайперисти, нощно виждане. Като във военно положение“, категоричен е Абазов. Той се пошегува и със специално изградената ограда с Румъния, която трябваше да възпира преминаването на заразени животни от северната ни съседка, където също са регистрирани много огнища. „Оградата беше като за детска площадка, с височина един метър. Около нея намериха едно мъртво прасе, а изследванията показаха, че то е умряло от смях“, пошегува се Абазов.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.