Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

https://mreja.bg/novini/dori-i-na-elitnite-gimnazii-im-kuca-konkurenciyata/85981 Mreja.bg
Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията


Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране, за да записват ученици за свободните места.

Дефицитът тази година е сериозен - свободни са 1578 места преди третото класиране - около 15% от обявените общо за прием след седми клас 9958 бройки за 2019 г. За сравнение през 2016 г. едва 200 са били незаетите места в гимназиите на София.

При това положение се налагат два въпроса: първият е дали предлаганите места и паралелки не са прекалено много за поредния нов випуск, който логично всяка година намалява по брой деца. А вторият и по-важен въпрос е колко елитни са елитните училища, щом дори и те не успяват да съберат максимума от кандидати. Очевидно конкуренцията ни куца, дори при това първо по-сериозно състезание за житейски старт при учениците.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.