Дописват 112 имена на паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци

https://mreja.bg/novini/dopisvat-112-imena-na-pametnika-na-zaginalite-vav-vtorata-svetovna-voyna-dobrudzhanci/86808 Mreja.bg
Дописват 112 имена на паметника на
загиналите във Втората световна война добруджанци


112 имена ще бъде дописани на плочата на Паметника на загиналите във Втората световна война добруджанци в град Добрич, реши на свое заседание областната комисия „Военни паметници“, която одобри предложения от общината ремонт.

Паметникът е открит през 1969 г. и се намира в градския парк на Добрич. На него са изписани 254 имена. Впоследствие е установено, че пълният списък на загиналите добруджанци във Втората световна война включва още 112 войници.

Представителят на Министерство на отбраната Радослав Симеонов отбеляза, че те не са били вписани, заради политическата конюнктура, тъй като повече от половината от липсващите са от т. нар. „окупационен корпус в Македония“. „Несправедливо предишният режим не ги е третирал като загинали във Втората световна война” - заяви Симеонов. Очаква се с постановление на Министерския съвет за паметника да бъдат отпуснати около 7-8 000 лева, което е около половината от необходимата за ремонта на плочата сума.

Областната комисия реши още да бъде възстановена паметната плоча на старши подофицер Драган Райков Узунов в Драганово, община Добричка, на когото е кръстено селото. От 1992 г. тя се намира във Военно гробище – Добрич. Донесена е там от родолюбиви българи, които са я намерили захвърлена в мерата между Опанец и Драганово.

Драганово трябва да бъде считано за войнишко село - смята Симеонов. Паметникът ще бъде поставен в двора на кметството на Драганово.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.