Доцент Кунчев: Удължаваме извънредната обстановка заради увеличените случаи на болни от коронавирус

https://mreja.bg/novini/docent-kunchev-udalzhavame-izvanrednata-obstanovka-zaradi-uvelichenite-sluchai-na-bolni-ot-koronavirus/105677 Mreja.bg
Доцент Кунчев: Удължаваме извънредната обстановка заради увеличените случаи на болни от коронавирус


Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод новите огнища на коронавирус на спешно съвещание в РЗИ-Пловдив, където дойдоха и шефовете на здравните инспекции в Смолян, Пазарджик и Благоевград.


Той обясни, че извънредните мерки трябва да останат заради драстичното повишаване на броя на заразените с коронавирус през последните две денонощия.


"Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да остане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне, ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки", обясни здравният инспектор.


Според него обаче няма нужда от пълна блокада на населени места, нито от повторно въвеждане на задължително носене на маски на открито. Няма да има и нови КПП или затваряне на ресторанти. 


Засега най-критична е ситуацията в Доспат, където заразата е пламнала във фабриката за детски играчки и вече има 51 установени случаи на COVID-19. От РЗИ-Смолян обясниха, че са направени  още 102 проби на работнички, чиито резултати се очакват. Вчера е връчено предписание за незабавно спиране на работа на предприятието, което ще остане затворено за 14 дни.


 "Ясно е, че вирусът циркулира из страната. Огнища ще възникват. Това бързо ще бъде санирано. От тук нататък мерките са за лично поведение и пазене", допълни доц. Кунчев. 


16 души от село Барутин, което е в Община Доспат, също са дали положителна проба за коронавирус. Има и хора от Благоевград, който работят в цеха за детски играчки, обясни доц. Ангел Кунчев. Според него работничките едва ли са се заразили в предприятието, където се поддържа високо ниво на хигиена, затова по-вероятно това е станало извън работно време.



Доц. Кунчев потвърди, че някои работнички са се опитвали да прикрият симптомите си от страх да не загубят работата си.


"Ако има каквито и съмнения за симптоми, по-добре навреме хората да споделят с личните лекари", призова главният здравен инспектор.


Той изрази мнение, че засега няма причина да очакваме втора вълна на заразата, тъй като огнищата все още са дифузни. Здравният инспектор се надява новите мерки да пресекат разрастването на епидемията. 


 


Областният управител Дани Каназирева напомни, че в Пловдив и областта няма нови случаи на заразени. И обясни, че от понеделник пациенти от Пазарджик вече не се пращат в Пловдив, защото е изтекъл карантинния срок на Инфекциозното отделение в МБАЛ "Пазарджик".


Утре пък ще приключи масовото изследване по метода ELISA в Пловдив, което е в определения срок от здравния министър, обясни Каназирева. Тя отказа да даде предварително данни от проучването, пише marica.bg.


 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.