Доц. Румяна Коларова за кибератаката в НАП: Има профил на политическа провокация

https://mreja.bg/novini/doc-rumyana-kolarova-za-kiberatakata-v-nap-ima-profil-na-politicheska-provokaciya/85480 Mreja.bg
Доц. Румяна Коларова за кибератаката в НАП: Има профил на политическа провокация


Безспорно е, че този начин, по който беше обявен пробивът в системата на НАП, имаше ясен политически профил. По-точно профил на политическа провокация. Защо? Няколко факта са важни да се знаят. Фактът, че от отдавна се говори, че има слабост в система, фактът, че данните са изтекли юни месец, а се обявяват сега. Така доц. Румяна Коларова отговори на въпрос на "Фокус" дали има потенциал изтичането на данни да стане поредният гейт.

Най-вече лесното откриване на човека, който в момента се свързва с компютърния пробив. Всичкото това показва, че както, разбира се, и някои детайли от начина, по който беше организирана информацията. Сега тука няма да говоря за спекулативните мейли, които бяха изпратени до медиите, защото не е много ясно дали те са свързани реално с автора на хакерската атака. От тази гледна точка е безспорно, че ще има политическа употреба. Всъщност от стартирането на скандала, публичния скандал, има ясен политически профил. Но за мен по-важно е нещо друго. Много се говори за това, че основният проблем в IT сектора е човешкият фактор, че всъщност трябва да се намерят нови механизми, чрез които да се привличат способни IT специалисти, когато става дума за гарантиране на дигаталната, така да го кажем, сигурност, на електронно управление и т.н., със сигурност това е така. Но в случая за пробива в НАП може да се направи много ясен и безспорен паралел с катастрофата в Своге. Защо? Защото става дума една слабост, която е била известна много отдавна, и става дума за една слабост, която отива отвъд експертизата. А това е слабост, която е била видима и за хора, които не са големи експерти. И става дума за нарушаване на основни принципи и правила или стандарти, които са фундаментални, които трябва да се приемат без коментар, които са гаранция за функционирането на системата. Освен това е безспорно, че в случая има пробив в едно приоритетно направление, по същия начин както скандалът „Своге“ беше пробив в темата пътища и магистрали, която е основна не само за сегашното правителство, а най-вече за премиера Борисов. По същия начин в момента имаме пробив в направление, което е основно за вицепремиера Дончев. Много добре знаете, че не само правителството трябва да са се справи с кризата, но има, да го кажем така, и персонално отговорни. На първо място е безспорно финансовият министър Горанов. И на второ място, разбира се, е вицепремиерът Дончев. Сега не случайно атаката е към тези двама души, знаете, че това бяха това двамата постоянни пътници в джипа на Бойко Борисов тогава, когато той правеше обиколките из страната предизборно, а и сега, когато прави обиколките из страната. Така че за мен тук основното е, че става дума за елементарен, видим от всички компетентни страни пробив в НАП, който същевременно е пробив в сигурността. Тази слабост на НАП е от отдавна коментирана, уязвимостта на НАП беше видима и миналата година, крайно време е правителството да завиши стандартите си или по-точно да завиши контрола, който гарантира прилагането на тези стандарти в тази област.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.