Доц. Кунчев с важно предупреждение

https://mreja.bg/novini/doc-kunchev-s-vazhno-preduprezhdenie/107100 Mreja.bg
Доц. Кунчев с важно предупреждение


За момента тенденцията е към покачване на броя на заразените


„Намирам за справедливо искането на някои българи да има промени в разпоредбата за задължителна карантина за българите, влезли с страната в обстановката на пандемия. Сигурен съм, че ще намерим най-точната формула със Здравното министерство“, това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


 


„ПСР тест  и антигенен бяха приравнени, но на границата се признава само първият. Това е въпрос на тълкование. ПСР тестът е златният стандарт. Ако искаме да сме сигурни, че не сме пропуснали някой заболял, то това е решението.


За целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове. Повечето са като нас и засега това ще остане в сила“, допълни здравният експерт.


„Причината за третата коронавълна е трудно да се каже каква е. Често големите епидемии протичат точно по такъв начин. Такова нещо имаше и при птичия и свинския грип. Има дву- и три-вълново протичане.
Важен показател е колко са преболедувалите, колко са имунизираните, какви са и как се спазват мерките.Целта не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията е към покачване на броя на заразените“, поясни доц. Кунчев в сутрешния блок на БНТ.


 


„Разхлабихме много внимателно мерките. С моловете имаше известна несправедливост – имаше много други големи вериги, които работят. Имайте предвид, че ние се опитваме да се предпазим от „социалния“ характер на мола, а не търговския – да не се събират много хора на едно място, което често се случва там

Тръгването на учениците или отварянето на мола не са сред причините са очакваната нова вълна“, каза главният държавен здравен инспектор.

„Никой не се бърка на решенията ни и това, което предлагаме в НОЩ. Все пак е нормално да чуваме какво се случва в икономиката ни. Няма натиск – има обмен на мнение, понякога и на висок тон, но това е нормално.


Защо мислите, че при един биологичен процес трябва да има някой лично отговорен, който го е предизвикал.


 


Хора ме срещат на улицата и ме обвиняват, че „аз нося и предизвиквам“ епидемията. При нас е важно да го ограничим – няма как да спрем коронавируса с каквито и да било мерки, но може да бъде държан под контрол, за да не разруши здравната система и да не останат хората без възможност за помощ“, каза доц. Кунчев.

„Ваксинирането върви по плана „точно колкото ваксини влязат в България – толкова се ваксинират“. В понеделник ще решим как да действаме с ваксините на „АстраЗенека“, каза доц. Кунчев.

„Засега държим нещата под контрол у нас, но има естествен начин на развиване на вирусите. Там ни е ролята, но тя е много ограничена. 
В момента основата причина за тази трета К-19 вълна не са мерките и тяхното разпускане, а новите варианти на вируса“, поясни заяви главният държавен здравен инспектор. 

За да се избегне заразяването с някоя от мутациите на К-19 той препоръча: „Ако досега дистанцията досега бе метър и половина, то сега трябва да стане 2,5. Ако досега сте носили обикновена маска, но сега трябва да носите специализирана“.

„Хубавото е, че ваксините пазят – дори и да не е на 100%, то поне предпазват от по-тежко протичане на заболяването и фатален край“, допълни експертът.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.