Доц. Кунчев: През август COVID се завръща!

https://mreja.bg/novini/doc-kunchev-prez-avgust-covid-se-zavrashta/108080 Mreja.bg
Доц. Кунчев: През август COVID се завръща!


Няма опасност за жителите на Бургас заради чуждия кораб със заразени, пристигнал на пристанището в града. Моряците не са общували с хора в града. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


"Трендът на заразени у нас се повишава, но юли ще го изкараме спокойно. След това се очаква ръст", разкри доц. Кунчев.


"Новите варианти дават предимства – индийският или Делта се разпространява по-бързо. Имунизираните са предпазени от тежко протичане и смъртен изход. В Кипър обаче най-засегнати сега са децата от 8 до 11 години", каза още той.


Доц. Кунчев призова да има стимули за ваксинация, но на първо място трябва да бъде самосъзнанието. Главният държавен инспектор обясни още, че здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.


"В момента няма по-важно от това да има масова имунизация", категоричен бе доц. Ангел Кунчев.


"Ще се откажем от част от поръчаните ваксини и те ще се дадат на общия европейски фонд за по-бедни държави", коментира експертът. 


100 милиона лева са предвидени за страните членки за безплатни PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.