Доц. д-р Мангъров алармира: Коронавирусът неизбежно ще дойде в България

https://mreja.bg/novini/doc-d-r-mangarov-alarmira-koronavirusat-neizbezhno-shte-doyde-v-balgariya/105046 Mreja.bg
Доц. д-р Мангъров алармира: Коронавирусът неизбежно ще дойде в България


Въпрос на време е вирусът да дойде в страната ни


Доц. д-р Атанас Мангъров бе категоричен в ефира на „Bulgaria ON AIR“, че българите не са народ, който спазва дисциплина.


 


Той направи този коментар по повод съвета на извънредния Министерски съвет гражданите на България да спазват изключителна дисциплина.


 


Той сподели, че не може все още да се говори за истерия около коронавируса. „Но, когато мечката заиграе, нещата се променят“, категоричен е специалистът.


 


Доц. д-р Атанас Мангъров обясни, че е химера твърдението, че маската може да ни предпази. „Когато ние говорим край нас хвърчат аерозоли. На най-голямо разстояние проникват част от частиците. Те могат и през маска да преминат. Над 90% е шансът да си предадем епидемията. Достатъчно е да се ръкуваме дори“, обясни специалистът. Той поясни, че няма никакво значение каква е имунната ни система, защото този вирус има всички способности да преодолява защитата на организма.


 


„Счита се, че около две седмици е инкубационният период. В рамките на около една – до две седмици се появяват първите симптоми. Първите симптоми са неразличими от тези на един грип – температура, болки в ставите, сополи, кашлица. Може да се обърка с грип или наистина без проблем.


 


Затова е от особена важност да се отбележи, ако наистина човекът е бил контактен.


„В България коронавирусът ще дойде неизбежно. Всичко е въпрос на време. Два час път със самолет е все пак. Това не е Китай. Коронавирусът може да дойде по всяко време“, подчерта специалистът.


 


„Най-важно е хората да се обучат, да се даде информация, да се запази спокойствие и да се избягват местата, където се събират много хора“, заключи доц. д-р Атанас Мангъров.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.