Доц. Ангел Кунчев с тревожни новини за развитието на COVID-19 у нас

https://mreja.bg/novini/doc-angel-kunchev-s-trevozhni-novini-za-razvitieto-na-covid-19-u-nas/106052 Mreja.bg
Доц. Ангел Кунчев с тревожни новини за развитието на COVID-19 у нас


Има вероятност да се появят положителни проби и сред учениците


Главният санитарен здравен инспектор и зам.-председател на Националния оперативен щаб – доц. Ангел Кунчев съобщи тревожни новини за развитието на COVID-19 у нас.


 


От думите му става ясно, че през последните 3-4 седмици процентът на положителните проби за COVID-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5.


Той изрази притеснение, че боледуващите са все по-млади хора.


 


"За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25", даде за пример специалистът. 


По думите му младите карат безсимптомно или по-леко вируса, но са заплаха за по-възрастната част от населението. 


 


"В България работим със седмична заболеваемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболеваемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни", коментира още доц Ангел Кунчев


 


Той изказа мнение, че има вероятност да се появят положителни проби и сред учениците, ако тенденцията все по-младите да боледуват се запази. В тази връзка Кунчев коментира и възможността за дистанционно обучение. 


 


"Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение.


Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи“, каза още специалистът.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.