Доц. Ангел Кунчев разкри истинската причина за смъртта на д-р Пандова

https://mreja.bg/novini/doc-angel-kunchev-razkri-istinskata-prichina-za-smartta-na-d-r-pandova/105440 Mreja.bg
Доц. Ангел Кунчев разкри истинската причина за смъртта на д-р Пандова


Състоянието й се влоши рязко през уикенда


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разкри истинската причина, довела до смъртта на д-р Пандова от Центъра за спешна медицинска помощ в София.


 


Въпреки че е изписана след 2 отрицателни PCR теста, съществува хипотетична възможност починалата д-р Нели Пандова все още да е имала коронавируса в тялото си.


 


Пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ако вирусът е слязъл към белите дробове и не е бил добре изчистен, е възможно да го има, но да не е бил отчетен от PCR тестовете. Възможно е обаче лекарката да е починала и от съпътстващо заболяване, след увреждане на белия й дроб.


 


Има противоречиви обстоятелства около твърдението, че лекарката от Центъра за спешна и неотложна помощ е починала от зараза с COVID-19.


Д-р Пандова беше от първите заразени медици. Тя издъхна след рязко влошаване на състоянието й през уикенда.


Преди това е била изписана от болницата и е продължила лечението си вкъщи.


 


„Ако изследването е правено в по-късен етап от заболяването, е напълно възможно вирусът вече да не е в носоглътката, а да е слязъл в долните нива на дихателния тракт.


Това е атипична вирусна пневмония. Има вероятност и за двата варианта – рано да изчезне от носоглътката или да продължи да го носи човек дълго след като е излекуван”, обясни доц. Ангел Кунчев.


 


Пациенти, излекувани от COVID-19, които дават положителни проби по-късно не са повторно заразени. 


Това заяви водещият експерт на Световната здравна организация д-р Мария ван Кeрхове, цитирана от „Гардиън“. 


Тя припомни, че първа за подобни случаи алармира Южна Корея, която бе регистрирала този феномен при 300 пациенти, след като в страната премина пикът на пандемията в края на февруари – всички те бяха дали положителни проби за COVID-19 няколко седмици след оздравяването си.


 


"Някои пациенти, които са дали отрицателни проби, след седмица, две или повече са с положителен резултат. Това, което се случва, е, че докато дробовете се възстановяват, в тях остават мъртви клетки.


При изследване с PCR, именно те дават положителен резултат.


Това не е инфекция, не е повторно заразяване, не е повторно активиране, всъщност това е част от лечебния процес.


 


Още през февруари Китай съобщи за първи случай на излекуван пациент, дал по-късно положителна проба. Подобни случаи са регистрирани и в Япония“, каза д-р Керхове. По думите й, това, което се знае към този момент е, че когато някой се зарази с COVID-19, създава антитела и те изграждат имунитет една, две или три седмици след инфекцията.


 


„Сега се опитваме да разберем дали тази реакция означава, че тези хора разполагат с имунитет, дали имат силна защита срещу заразата и ако е така, колко дълго трае имунната защита“, допълни експертът.


Световните агенции коментират, че е много вероятно отговорът да дойде съвсем скоро от малкото италианско градче Во, разположено близо до Падуа, в региона Венето.


Именно там бе регистриран първият смъртен случай от COVID-19 на Ботуша – покосеният от инфекцията бе 89-годишен мъж.


 


Днес към Во са обърнати погледи на надежда от целия свят, защото там се провеждат имунологични изследвания, които имат особена важност за изясняване развитието на болестта и изграждането на имунната защита на преболедувалите. Това става възможно, защото градчето с население от 3000 души веднага е било поставено под карантина и на цялото население са били направени трикратни тестове.


„Тогава 89 души дадоха положителни проби. Последва пълна самоизолация, а тестовете бяха повторени след 9 дни.


 


Сега населението на Во се тества за трети път“, коментира Стефано Мерилиано от Медицинския университет в Падуа. Той е категоричен, че след третото тестване „ще разполагаме с почти перфектна картина за развитието на вируса. Ще разберем кой, как и защо е развил антитела. Ще имаме и генетично проучване за имунната система“.


Очаква се резултатите от третото тестване на хората във Во да излязат утре.


 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.