Доц. Ангел Кунчев алармира, че се задава голям шок за неваксинираните

https://mreja.bg/novini/doc-angel-kunchev-alarmira-che-se-zadava-golyam-shok-za-nevaksiniranite/107965 Mreja.bg
Доц. Ангел Кунчев алармира, че се задава голям шок за неваксинираните


Според него прогнозата за нова вълна не е преувеличена


Все така актуална продължава да е темата за ваксинацията срещу COVID-19 и доколко човек е защитен реално след нея, както и какви рискове крие.


 


Тази сутрин коментар по въпроса даде и доц. Ангел Кунчев, според когото все още е рано да се каже какво ще се случи през есента.„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, заяви в ефира на "Здравей, България" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия да изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора”, обясни здравният инспектор. 


 


И добави още:
"Работим най-активно върху това да се види колко е силен имунитета след имунизация и налага ли се слагаме нова ваксина, ако вече веднъж сме се ваксинирали. Все още няма единно мнение от научната общност. Не е ясно и дали е добре ваксините да се смесват или да се прилага една и съща".

"Рано е да се каже какво ще стане есента по този въпрос. Сега няма как да се дават такива съвети. Ако сега потърсите информация за ковид вируса на сериозно научно ниво, ще видите, че има много противоречия. Затова и за доживотен имунитет е твърде рано да се говори.


 


"На последно място сме в Европа – с 11% ваксинирани. Но аз не знам какво повече може да направи здравната ни система. Ваксини има, призиви има, организираме пунктове във всички паркове, молове и села. Какво повече да направим?

Не съм привърженик и на бонуси, и на малуси, но ако продължаваме така, ще платим висока цена. Към момента ми допада американския модел – ако не желаеш да се ваксинираш, добре, но подписваш сертификат, че е такова желанието ти и ако се разболееш си плащаш лечението, тъй като не си искал преди това да се предпазиш."


 

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.