Доц. Андрей Чобанов разкри причината, поради която НЕ мрем масово от COVID-19

https://mreja.bg/novini/doc-andrey-chobanov-razkri-prichinata-poradi-koyato-ne-mrem-masovo-ot-covid-19/106230 Mreja.bg
Доц. Андрей Чобанов разкри причината, поради която НЕ мрем масово от COVID-19


Специалистът е категоричен, че трябва да се запази нормалността


Ръководителят на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН – доц. Андрей Чобанов разкри причината, поради която НЕ мрем масово от COVID-19.


 


„Трябва да запазим нормалност и рационалност дори и в условията на епидемия“, призова той.


Като държава сме се справили с пандемията, като общество обаче категорично не сме се справили, е оценката на доц. Чорбанов.


 


Като ярък пример той посочи реакциите – млади хора са изпаднали в параноичен страх и паник атаки, а точно рисковите групи от възрастни хора са били всекидневно по улиците и магазините. И в настоящето трябва да се опитаме да реагираме нормално, а властта трябва да наложи практични мерки и да постъпва рационално.


 


По отношение на започването на учебната градина, доц. Андрей Чорбанов няма притеснения. На първо място той обоснова своето спокойствие с това, че е научно доказано, че децата не пренасят инфекцията, затова той би пратил детето си на детска градина. Всички заболели деца са били в контакт със заболял възрастен.


 


"Дезинфекцията е нещо добро, но няма общо с коронавируса, тъй като той не живее в ъглите на стаите, на пода и в пясъчниците, пейките, плотовете, както и в храната. Ако разпространението на вируса бе през повърхности, заболелите щяха да са в пъти повече. Вирусът не живее извън нас, извън нашия организъм и се предава от човек на човек", обясни доц. Чорбанов в телевизионно интервю.


 


"Големият проблем в световен план са концентрираните групи от възрастни хора, а на Балканите като цяло смъртните случаи са били и са значително по-малко, тъй като именно нашите родители не живеят масово в социални заведения и домове. Властите трябва да се опитат да разпишат рационални мерки и реакцията, както на властта, така и на обществото, трябва да е да се запази нормалността", категоричен е доц. Чорбанов.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.