Добра новина за всички ваксинирани българи

https://mreja.bg/novini/dobra-novina-za-vsichki-vaksinirani-balgari/107821 Mreja.bg
Добра новина за всички ваксинирани българи


Добра новина за всички ваксинирани българи


Издаването на сертификатите за преболедували коронавирус вече започна. Това съобщават от "Информационно обслужване".


Лицата, които са преболедували коронавирусна инфекция и фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19, ще имат възможност да изтеглят цифровия вариант на европейския зелен сертификат на адрес: https://www.his.bg/bg/dgc. Необходимо е да влязат в секция "Аз и моето семейство". За целта не им е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП).


Само за първите няколко минути, в които системата работи, над 1000 преболедували са заявили и получили своите документи. От влизането на европейския регламент в сила на 01.06.2021 г. до днес са издадени над 100 000 зелени цифрови сертификати.


Броят на преиздадените сертификати от вчера, когато започна прегенерирането на вече издадени документи, надхвърли 60 000.


Зелен цифров сертификат ще получат гражданите, които са доказано преболедували COVID-19, като по време на лечението са били поставени в изолация в лечебно заведение за болнична помощ или в домашни условия. Необходимо е единствено да въведат ЕГН, номер на лична карта и специален SMS код.


Той ще бъде изпратен на всеки, който е предоставил номер на мобилен телефон на оторизираните власти при въвеждане на данните му в COVID регистъра.


Сертификатът има валидност 180 дни след датата на първия положителен PCR тест за COVID-19. В момента, по изискване на ЕК и според действащия регламент, наличието на положителен антигенен тест не е основание за издаване на европейски зелен сертификат.


На този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19. През втората половина на този месец ще са достъпни и документите за негативен тест за наличието на вирус, пише БЛИЦ. 


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.