Днес е Световният ден на бежанците!

https://mreja.bg/novini/dnes-e-svetovniyat-den-na-bezhancite/105756 Mreja.bg
Днес е Световният ден на бежанците!


Днес е Световният ден на бежанците. У нас със статут на бежанци пребивават 380 чужди граждани, настанени в регистрационно-приемателните центрове в София и в Харманли, от които 97 са деца. Запълнен е едва 7 на сто от капацитета на центровете за настаняване.


Сред бежанците у нас преобладават граждани на Сирия, Ирак и Афганистан. Част от децата са без семейства.


,,Те са настанени в нашите сигурни зони, които през миналата година открихме в центъра ни във Военна рампа и в "Овча купел". Към настоящия момент техният брой е 33. Само едно е непридруженото малолетно. В тази сигурна зона ние сме осигурили 24-часова грижа, работа с психолози, социални работници се грижат за тях и се работи ежедневно за тяхната сигурност'', заяви пред БНР Янита Манолова от Държавната агенция за бежанците.


Децата учат български език и са включени в дистанционното обучение, наложено в училищата в страната заради епидемията от коронавирус. А в бежанските центрове няма случай на зараза с вируса заради строгите мерки.


Ограничаване достъпа на външни лица, осигуряване на лични предпазни средства, дезинфекция, започнахме много интензивни беседи с тях за разпространението на COVID-19, какви са симптомите, допълни Манолова.У нас вече има случаи на трайно заселили се бежански семейства, отчита се и повишена толерантност от страна на обществото към потърсилите убежище.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.