Дезинфекция срещу Африканската чума по свинете на всички коли, преминаващи през Маказа

https://mreja.bg/novini/dezinfekciya-sreshtu-afrikanskata-chuma-po-svinete-na-vsichki-koli-preminavashti-prez-makaza/86216 Mreja.bg
Дезинфекция срещу Африканската чума по свинете на всички коли, преминаващи през Маказа


Всички автомобили, преминаващи през ГКПП "Маказа" се дезинфекцират заради опасността от разпространението на Африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали, където днес се е провело второто за този месец заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с коварната болест.

Предприети са още редица мерки сред които дезинфекция на крайпътните зони за отдих и местата, на които туристите изхвърлят хранителни отпадъци, посочва БТА.

Почистват се с препарати пунктовете за смет по републиканската пътна мрежа. Изсичат се храстите край пътните артерии, за да не попадат боклуци в сервитута им.

Контролират се отсечките с най-интензивен трафик. Ловните дружинки следят популацията на дивите прасета, които са около 2 000 в целия регион, са отчели по време на заседанието членовете на Областната епизоотична комисия.

"За щастие в областта няма промишлени свинекомплекси, а прасетата в личните стопанства са единици, но трябва да сме максимално бдителни и да вземем всички необходими мерки за превенция и контрол", е коментирал областният управител Никола Чанев.

Директорът на Агенцията по храните д-р Георги Грозев е предупредил, че всеки случай на намерен труп на диво прасе следва да бъде докладван и изследван за наличие на вируса.

Експерти: Ликвидирането на стопанствата тип "заден двор" ще спаси промишленото свиневъдство

Ликвидирането на стопанствата тип "заден двор", които се явяват мост между дивата природа, където се разпространява вирусът на АЧС и промишлените свинекомплекси, е начинът да се спасим от продоволствена криза на свинско месо. Това становище изрази в Силистра проф.д-р Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Той, заедно със свои колеги участва в поредното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемането на мерки за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. По думите на д-р Георгиев е от изключителна важност да се спазват мерките за биосигурност в големите свинекомплекси и стопанства и да не се укрива информация.

По данни на представители на Областната дирекция по безопасност на храните, към днешна дата в област Силистра, три селища попадат в рисковите зони на огнищата на АЧС в област Русе. Село Цар Самуил, община Тутракан, попада в предпазната зона на огнището и там от вчера се извършва дезинфекция на входа и изхода на селото и се осигурява 24 часово наблюдение.

В селото няма да се евтаназират прасета, тъй като няма такива. Другите две села - Нова Черна и Сяново, също в община Тутракан, попадат в 20 километровата наблюдавана зона , но и там няма животни в стопанствата "заден двор".

По данни на ОДБХ- Силистра на територията на областта към днешна дата се отглеждат 342 маркирани прасета в 97 стопанства. Функционират и две големи свинеферми в селата Попина /община Ситово/ и Ветрен/община Силистра/, където се отглеждат съответно 17 400 и 7775 бр. прасета.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.