Детските градини въвеждат нови мерки при тежка вълна на COVID-19

https://mreja.bg/novini/detskite-gradini-vavezhdat-novi-merki-pri-tezhka-valna-na-covid-19/108010 Mreja.bg
Детските градини въвеждат нови мерки при тежка вълна на COVID-19


Възможно е сформирането на сборни групи


Забавачките въвеждат нови мерки при поредна тежка вълна на COVID-19.


 


„Смятаме да затваряме детските градини в последния етап при евентуална нова тежка вълна на COVID-19. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да планират живота си и да преценят кога да се имунизират”. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров при представянето на плана за действие при нов пик на пандемията.


 


Много родители като Елица обаче определиха достъпа до градините само на деца с имунизирани родители като двоен стандарт.


"Не е правилно, тъй като дори и ваксинирани, родителите могат да бъдат преносители. Не виждам защо трябва да има дискриминация – едните да ходят, другите да не ходят", посочва Елица Стоянова. 


 


Тя е категорична, че това няма да е мотивация да се имунизира:


"Не виждам причина или поне не е тази, която да ме накара да се ваксинирам, за да си пусна детето на градина. Ще си гледам детето вкъщи, ще работя вкъщи".


На другото условие – за 100% ваксиниран или преболедувал персонал, също ще е трудно да се отговори, казват директори. 


 


"В детската  градина, на която аз съм директор са ваксинирани 20% от хората, така че процентът е доста нисък", твърди директорът на 99 ДГ "Брезичка" Иванка Харбалиева.


По данни на образователното министерство едва 3% от детските градини са с ваксинирани 70 на сто от служителите.


 


Според директори е възможно сформирането на сборни групи само в определени детски градини.


"Както намерихме изход когато работиха само две градини за медицинските работници", посочва Харбалиева. 


Ваксинирани и неваксинирани имат различен статус, когато говорим за пандемията от коронавирус, твърдят адвокати по медицинско право. Затова не можело да става дума за дискриминация. 


 

Източник: https:nova.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.