Десетки блокираха горящото сметище в Шишманци, води ги католически свещеник

https://mreja.bg/novini/desetki-blokiraha-goryashtoto-smetishte-v-shishmanci-vodi-gi-katolicheski-sveshtenik/88262 Mreja.bg
Десетки блокираха горящото сметище в Шишманци, води ги католически свещеник


Десетки жители на Белозем, Болярино и Раковски блокираха рано-рано подстъпите към сметището в с. Шишманци, което пламна в понеделник и продължава да тлее, обгазявайки околните населени места. Поведе ги свещеникът от Секирово отец Румен Станев. Начело на протестиращите е кметът на Раковски Павел Гуджеров, както и управниците на близките села.

"Ако ще ни тровят, по-добре този завод за отпадъци да го няма", категорични са хората. Блокадата започна в 6,15 часа. Хората чакат пълните сметовози от Пловдив, за да не ги допуснат да разтоварват.

"Уж ни уверяваха, че заводът е екологичен и ще преработва отпадъците. Оказа се чисто сметище", негодуват хората. Те не приемат насериозно информациите, че няма опасни частици във въздуха в резултат на гъстия дим, който се стеле.

"Не сме против екологичния завод, той е нужен. Но крайно време е собствениците му да засилят мерките за безопасност. Не може всяко лято да гори и да ни обгазява", категорични са хората.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров заяви, че е сезирал премиера Бойко Борисов. "Изчерпал съм всички възможности за превенция, но резултат няма", каза Гуджеров. Той напомни, че също е жител на общината и неговите деца също са принудени да дишат пушеци. "Няма как да приема случващото се за нормално. Ако искаме нещо да се промени", допълни кметът на общината. И прочете писмо, което изпраща до премиера.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.