Депутатите не разбраха приели ли са закона за…

https://mreja.bg/novini/deputatite-ne-razbraha-prieli-li-sa-zakona-za/108318 Mreja.bg
Депутатите не разбраха приели ли са закона за…


Ива Митева свика извънредно заседание на парламента на 7 септември


Депутатите от 46-то Народно събрание така и не разбраха дали са приели закон.


 


Те търсят изход от правния казус, в който изпаднаха след ожесточен скандал в пленарната зала.


 


Припомняме, че вчера депутатите вкараха на първо четене закона за НСО. В крайна сметка обаче те така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не.


Спорът се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума. Така, заради процедурни хватки не е ясно, какво е гласувано и какво не, а развръзката беше оставена за днес."Има нарушение на правилника при първото гласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. От там нататък няма валидни решения. Смятам, че всички гласувания са нищожни", това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

Митева предложи в днешния дневен ред на пленарното заседание отново да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана.

В същото време стана ясно, че ще гласуват на първо четене дали да закрият спецправосъдието. Депутатите в правната комисия ще разгледат законопроекта за пореден път, уточнява Нова тв. На предходното заседание гласуването се провали. Причината – изискването законопроектът да бъде публикуван на сайта на Народното събрание. 

Освен закриването на специализираните съдилища и прокуратурата, текстовете предвиждат и промени за избора на членовете на ВСС. Законопроектът беше приет на първо четене в правна комисия по време на предишния парламент. Според част от депутатите в комисията неговото разглеждане трябва да се остави за следващия парламент, предвид предизвестения край на 46-то Народно събрание. 

Освен това актуализацията на държавния бюджет влиза на второ четене в ресорната комисия. Депутатите гледат парите за здраве и социални услуги. На първо четене беше одобрено увеличение на всички пенсии средно с 12,5 процента от 1 октомври.


В сферата на здравеопазването се осигуряват допълнително над 350 млн. лв., а за мерки срещу COVID кризата над 400 млн. Междувременно председателят на Народното събрание Ива Митева свика извънредно заседание на парламента на 7 септември от 11.00 ч. Темата е бюджет.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.