Депутати от Патриотичния фронт искат от Цацаров да разследва пловдивския кмет за корупция

https://mreja.bg/novini/deputati-ot-patriotichniya-front-iskat-ot-cacarov-da-razsledva-plovdivskiya-kmet-za-korupciya/55937 Mreja.bg
Депутати от Патриотичния фронт искат от Цацаров да разследва пловдивския кмет за корупция

Депутатите от Патриотичния фронт сезират главния прокурор Сотир Цацаров с искане за разследване на кмета на Пловдив Иван Тотев. Заместник-председателите на ПФ Борис Ячев и Валентин Касабов изнесоха днес на пресконференция в София данни за обвързване на Иван Тотев със строителната фирма "Главболгарстрой" през съмнителни обществени поръчки.


Копие от сигнала до главния прокурор те са изпратили на финансовия министър и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Сигналът се внася и до парламентарната антикорупционна комисия.


Борис Ячев и Валентин Касабов цитираха обществената поръчка за изграждането на Колодрума, която е оскъпена многократно. "Общото финансиране през годините за обекта от държавата и общината до момента е в размер 60 108 826 лв., без да има гаранция че това е окончателната стойност. Въпреки че няма разширение на сградата или предвидени за изграждане нови обекти, стойността е нараснала от 22- 24 млн.лв. на 60 млн. лв., или 2,5пъти", пишат в сигнала си до главния прокурор депутатите. По думите им притеснение буди и фактът, че за изграждане на спортната зала са проведени значителен брой обществени поръчки.


"Главболгарстрой" е един от основните изпълнители на строежа на Колодрума, като в същото време фирмата строи семейния хотел "Империал" и къщата на кмета в центъра на Пловдив, на ул. "Богомил". "Главболгарстрой" дава в заем на "Квалификация консулт" ЕООД, чийто собственик е майката на Иван Тотев – Роза Тотева, и над един милион лева.


"Ще настояваме по най-бързия начин да бъдат извършени проверките. Тотев в момента се очертава като един от най-крупните олигарси през последните четири години в България. Семейството му притежава огромен хотел на девет етажа, сега строи бизнес център до хотела, огромна къща в центъра, във вилното селище Белащица - също огромна вила, имоти в Гърция. Задаваме си въпроса откъде са всички тези пари, при положение че кметската заплата е хиляда и двеста-триста лева", заяви Валентин Касабов.


По думите му това буди основателни тревоги и съмнения и прокуратурата, както се занимава с кмета на Пазарджик и разни други незначителни кметове, трябвало да обърне внимание на кмета на втория по големина град Иван Тотев за това как се провеждат обществените поръчки и как се формират несметни богатства от една фамилия. "Защото всичко се води на името на майка му, но знаете, че под повърхността стоят други схеми", посочи заместник-председателят на Патриотичния фронт.


Народните представители цитираха журналистически разследвания за още нарушения при обществени поръчки, сред които строежа на Зоологическата градина.


Всичко това води до съмнения за наличие на обвързаности и конфликт на интереси, пишат до Цацаров депутатите от Патриотичния фронт. Те допълват, че "Главболгарстрой - Пловдив" АД е изпълнител и на други многомилионни обществени поръчки в общината, една от които е изграждане на водни ефекти в Цар-Симеоновата градина.


По сигналите се работело отдавна и внасянето им до главния прокурор днес няма общо с предстоящите местни избори, бяха категорични двамата заместник-председатели на Патриотичния фронт.


Източник: topnovini.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.