Депутат от ДПС: Подкрепяме държавните бензиностанции, но само ако действат пазарно!

https://mreja.bg/novini/deputat-ot-dps-podkrepyame-darzhavnite-benzinostancii-no-samo-ako-deystvat-pazarno/105603 Mreja.bg
Депутат от ДПС: Подкрепяме държавните бензиностанции, но само ако действат пазарно!


Дебатът за ДДС е много сложен и не трябва да се води през пръсти. Ние подкрепяме единната ставка на ДДС да не е тема табу.


Това каза в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод намаляването на ДДС за ресторантьори и книги. "Ниските преки данъци и малко по-високите косвени данъци пасват идеално на структурата на българската икономика.

От 2007 година ние сме в ЕС. Там само две страни - България и Дания са с единна ставка на ДДС. Всички други държави имат диференцирани ставки. Тази тема не трябва да е табу. Някои ставки могат да се променят временно, други за постоянно. Мога да дам пример. ДДС за книгите, ДДС за някои детски стоки, могат да имат диференцирана ставка, защото не нямат пряко отношение към фиска. За ресторантите промяната трябва да е временна, за да се помогне на най-засегнатия бранш", обяви Цонев. 


"Ние сме убедени, че колкото по-малко държавата участва в икономиката, толкова по-добре, но има сектори и пазари, в които държавата трябва да се намеси, за да оправи изкривяванията там. Един такъв пазар е петролния. Това е причината да подкрепяме създаването на държавни бензиностанции. Така ще може да се изправят недъзите на този пазар и да се прекратят всички картелни споразумения в сектора.

Подкрепяме създаването на държавна петролна компания, но условието е тази компания да действа пазарно и да не се допускат държавни дотации към нея", категоричен бе зам.-председателят на ПГ на ДПС.


Цонев разкри и какво е имал предвид, когато в предишното си гостуване в предаването заяви, че свободата на словото може да се ограничи по време на извънредното положение. "Нито аз, нито моята партия сме мислили, че свободата на словото може да бъде институционално ограничена. Тук аз казах, че в тази тежка пандемия е добре да се ограничат някои права, ако така се спасява човешки живот. 

Ограничаването на свободата на словото аз го разбирам като самоограничаване на всеки като личност, като общественик - да се внимава какво се казва и говори. Тук говорим за лично усещане и съвест, да замълчиш и да спасиш човешки живот. Някои хора не спряха да говорят, че всички трябва да излизаме, да не носим маски и да създаваме стаден имунитет. Виждаме какво става сега в Швеция със стадния имунитет. Тези хора не облякоха лекарски скафандър и не спасяваха човешки животи. При тях самоограничаване на словото нямаше", завърши Йордан Цонев.

Източник: https:novini.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.