Децата TikTok

https://mreja.bg/novini/decata-tiktok/86625 Mreja.bg
Децата TikTok


Манията,

обхванала

от години

подрастващите

по цялото

кълбо, е

гениално

разработена да

формира вкусове

и поведение

Сядате в ресторант, оглеждате се нехайно наоколо, хората си говорят и се хранят със същия нехаен вид, нищо особено, но изведнъж погледът ви приковава момиченце, което се държи като ударено от ток. Птица додо да беше, нямаше да изпъква толкова.

Трябва да е някъде в началните отделения, хубаво, добре облечено, на пръв поглед напълно нормално, обаче гледа втренчено телефона си, размята ръце, клати глава и прави зловещи мимики като главен герой във вампирска история на Стивън Кинг. Тъкмо си мислите: “Горкото! Боже, колко мъка има на тоя свят”, когато с потрес откривате, че срещу клетото момиченце седи момченце на същата възраст и прави абсолютно същите невменяеми движения. Изглежда, децата са заедно, но вместо да си бърборят, да се кикотят и да се чудят на какво да играят, те са очевидно зомбирани, всеки от своето тъчскрийн устройство, недостижими за реалността, изключени от матрицата. Родителите обикновено са повърхностно запознати със зомбиращото приложение TikTok,

нещо там пеят

и танцуват, кефи ги,

по-добре това, отколкото видеоигрите. Представа нямат, че става дума за мания, обхванала от години децата по цялото кълбо, гениално разработена да формира вкусове и поведение.

Докато мама и тати обясняват как е редно да се държим на публично място, незнайни култови фигури в TikTok показват жестове и кълчене, които от детска гледна точка изглеждат много по-готини от кроткото седене и ползването на два прибора едновременно. И така, преди да осъзнаят размерите на бедствието,

родителите се изправят

пред лютата конкуренция

на новите модели за подражание. Говорим за социална мрежа, в която се създават “кратки музикални клипове, концерти и обмен на съобщения”. Така пише в Уикипедия, но на практика приложението е доста тъпо, децата се занимават предимно да имитират идиотски клипчета на други деца. Толкова са изкушени от шанса да подражават, че възприемат дори музикалните откъси, с които са озвучени абсурдните изпълнения, като създадени от техните безименни идоли. Ти му казваш: “Това е парче на Бионсе”, а то ти вика: “Не! Това е от TikTok!”. Въпросната мрежа е измислена в Китай, стартира през 2016 г. под името Douyin. Светкавично набира популярност и на следващата година придобива приложението musical.ly, създадено пак от китайци три години по-рано и славещо се вече със средно по 10 милиона регистрирани потребители годишно.

Така се стига до глобалната мания TikTok, най-неочакваното и безвкусно виртуално пространство за избиване на детски комплекси. Все едно са организирали безкраен средношколски лагер без учителки, в който всеки може да се изживява като невиждан талант. Дори на деца, които танцуват като слон в стъкларски магазин, TikTok носи удовлетворение и чувство за уникалност. Някой ден, като пораснат и някой им каже, че страдат от нереално високо самочувствие, могат да обвиняват с чиста съвест и безнадзорното приложение освен ниските критерии на родителите си.

Най-подлото му е, че изглежда невинно и дори креативно на пръв поглед. Трябва обаче да разпитате детето по-подробно, за да научите, че някой си Morgz, англоговорещ дангалак на двайсетина години, прочут с отчайващо просташки предизвикателства в YouTube, в които участва и майка му, е започнал от TikTok, а днес вече има бранд и онлайн магазин за тениски и суитчъри по 19,99 паунда парчето.

Достатъчно е да се опише сценарият само на един от най-новите им клипове, за да се добие представа за тези сложни и многопластови личности и за устойчивата им семейна среда: Morgz и майка му

скриват 10 хиляди долара

на пачки от по 1000

из цялата си къща, след което се правят, че ги търсят и намират в тоалетната, под лайстните на паркета, заклещени в чекмеджета, и прочее, изпадайки последователно в силно преиграна паника и хиперактивен възторг. Понеже външният вид на шоу двойката не заслужава особени адмирации, основното, с което печели внимание, е яко крещене и кривене. Изглеждат като хора, които живеят от самодейното си творчество в социалните мрежи, готови да изядат и мечка за пет лева. Жалка гледка, която по необясними причини държи децата като хипнотизирани пред екраните и носи все повече приходи на неприятните си автори. Друга подлост на приложенията е, че не могат с лека ръка да бъдат забранени.

Ако ги изтриете, ще се превърнете в тесногръд родител, който ограничава светогледа на своя наследник, цепи го от стадото, щото всички го имат бе, мамооооо.... Ако държите монолози срещу манията, може да ви изслушат от любезност, но каквито и доводи да приложите, никога няма да сте на нивото на TikTok. Трайте си и стискайте палци да отмине. Казват, че някъде към 18 пристрастяването леко започва да се уталожва. Дай боже да е вярно!

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.