Даниела Машева: Това, че Гешев е номиниран, не значи, че не трябва да работи

https://mreja.bg/novini/daniela-masheva-tova-che-geshev-e-nominiran-ne-znachi-che-ne-tryabva-da-raboti/87223 Mreja.bg
Даниела Машева: Това, че Гешев е номиниран, не значи, че не трябва да работи


Това, че Иван Гешев е номиран за главен прокурор, не означава, че не трябва да си изпълнява задълженията на зам. главен прокурор, коментира говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева пред репортери.

Попитана дали университет имат право да подкрепят кандидат за главен прокурор, Машева отвърна, че това е разписано в Закона за съдебна власт. Чл. 179 ал. 8 от него гласи: "Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации не по-късно от 7 дни преди изслушването могат да представят на Висшия съдебен съвет становища за кандидата, включващи и въпроси, които да му бъдат поставяни. Анонимни становища и сигнали не се разглеждат. Представените становища и въпроси се публикуват на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в срок до три дни след представянето им при спазване на изискванията за защита на личните данни".

Членът на ВСС заяви още, че това дали дадени доказателства по досъдебно производство да бъде оповестени пред обществото, е преценка на наблюдаващия прокурор. Машева не вижда нищо лошо, когато се появят неистина за работата на прокуратурата по конкретно разследване, от обвинението да реагират.

Източник: https:www.24chasa.bg


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.