Да зарежеш кариера за милиони: Йордан Моллов се отказа от Уолстрийт, за да преподава у нас

https://mreja.bg/novini/da-zarezhesh-kariera-za-milioni-yordan-mollov-se-otkaza-ot-uolstriyt-za-da-prepodava-u-nas-2/105877 Mreja.bg
Да зарежеш кариера за милиони: Йордан Моллов се отказа от Уолстрийт, за да преподава у нас


Йордан Моллов взриви света на финансите в цял свят с отказа от кариерата си


Йордан Моллов е млад българин, който за нула време успя да си спечели слава на един от най-уважаваните и високо ценени имена в сферата на финансовите инвестиции и посредничеството. Въпреки блестящото бъдеще пред себе си обаче той взе неочакваното решение да се оттегли от активния бизнес и да смени света на големтие пари на Уолстрийт с най-обикновена преподавателска банка и то в родни университети.


Решението си Моллов обмислял дълго и нищо не било в състояние да го убеди да остане на лидерския постове в основаните от него компании. Вместо това топ финансистът се е заел да преподава. Той изнася лекции пред студенти по иновативните специалности Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Гост-преподавател е в Бургаския и Варненския свободни университети.


Българинът не крие, че основната причина за резкия завой в кариерата му се дължи на желанието му да помогне на бизнес средата у нас като предаде опита си на младите специалисти. А какво по-мотивиращо за младежите може да бъде това да се учат от най-добрия, врял и кипял в света на фондовите борси и освен това, създател на първия български хедж фонд зад Океана - - „Голдън спирит асет мениджмънт“. Чиято дейност е насочена изцяло към клиенти от Централна и Източна Европа.


„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения“, разказва нашенецът.


Чийто професионален път започва в САЩ, където завършва международни отношения в SUNY New Paltz и след това -  бизнес администрация във Fordham University. Благодарение на показаните там качества той си спечелва покана да изкара стаж към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк.


Обучението му там преминава не другаде, а в главния офис на тогавашния председател на организацията Кофи Анан. Още там той демонстрира забележителни умения и нюх към реализирането на високи финансови печалби.


С това успехите на Моллов в международните финанси тепърва започват. В продължение на 3 години – от 2006 до 2009 година, той работи не къде да е, а в меката на борсовата търговия Уолстрийт като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM.


Именно тогава той създава и вече споменатия „Голдън спирит асет мениджмънт“. Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.


Към днешна дата, освен с преподаване на финансови тънкости пред студентите в България, Йордан Моллов се занимава и с благотворителна дейност. Бизнесът му, включващ няколко успешни компании, е поверен в ръцете на негови също толкова опитни съдружници. Българинът се радва и на стабилно семейство, а синът му е най-голямата му радост.


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.