Д-р Симидчиев поясни как ще се тълкуват резултатите от бързите тестове

https://mreja.bg/novini/d-r-simidchiev-poyasni-kak-shte-se-talkuvat-rezultatite-ot-barzite-testove/105237 Mreja.bg
Д-р Симидчиев поясни как ще се тълкуват резултатите от бързите тестове


Проф. Мутафчийски съобщи, че предстои тестване на първите 1000 души на първа линия с бързи тестове за коронавирус. В продължение на около 5 дни ежедневно ще бъдат тествани по 200-300 души на ден, поясни пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от екипа на консултативния Медицински съвет към правителството. 


Той добави в ефира на БНР, че първите тествани ще бъдат полицаите. Експертът обясни защо в изследването не са включени лекарите и фармацевтите. Той поясни, че те работят с много хора и при тях имунният отговор изглежда по друг начин.


Резултатите от изследването ще се използват за анализиране на груповия имунитет в представителна извадка на рискова група.


Д-р Симидчиев поясни, че ако резултатът се окаже много нисък, това ще означава, че реално много хора могат да бъдат заразени.


В случай, че показателят е много висок, това ще означава, че много хора са изкарали коронавирус безсимптомно. Резулатите ще бъдат използвани като база за моделирани следващи стратегии за изследване.


За извършването на тестовете ще се използват мобилни екипи и това по никакъв начин няма да попречи на работата на служителите, съобщи д-р Симидчиев.


Пулмологът поясни, че очакването е повечето тестове да са с отрицателен резултат.


"Това е причината в този момента да не се прилагат масово бързите тестове, тъй като процентът на положителните проби ще е по-нисък", добави още д-р Симидчиев. 



0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.